Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BHDCA: Deset dana prije pada avionu izdata potvrda za letenje

avionska nesreca – mostar – nesreca2

U Zračnoj luci Mostar i kontrolnom tornju od ranih jutarnjih sati su istražitelji Tužilaštva BiH i BHDCA koji rade na utvrđivanju uzroka pada sportskog aviona u subotu pokraj Mostara u kojem je poginulo petero ljudi, od kojih troje djece.

Iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) danas je za TV1 rečeno da je ova direkcija za navedni avion izdala posljednju Potvrdu o provjeri plovidbenosti 3. maja 2017. godine s rokom važenja do 3. maja 2018. godine.

“Posljednji servis navedenog aviona rađen je 5. aprila 2017. godine o čemu postoji dokumentacija u BHDCA, kao i sertifikat ovlaštenog aviomehaničara koji potvrđuje da je izveden servis”, navode iz BHDCA u odgovoru upućenom TV1.

Dodaju i da se servis aviona radi u skladu s priručnikom o održavanju za svaki avion posebno, gdje su navedeni tačni vremenski intervali za zamjenu, odnosno remont svake komponente, a u konkretnom slučaju radi se o tipu aviona Fuji FA 200-160 Tipski sertifikat TCDS A4PC.

Na pitanje za koliko je osoba avion bio namijenjen, iz BHDCA su naveli da je u tipskom certifikatu za navedeni avion navedeno da avion ima četiri sjedišta.