BiH

javni protest

BHnovinari: Gradska uprava Banje Luke i gradonačelnik da omoguće rad novinarima

22/09/2021

U protestnom pismu se navodi da predstavnici Gradske uprave Grada Banja Luka kontinuirano ignorišu zahtjeve novinara za pristup informacijama u vezi sa trošenjem budžetskog novca u toj javnoj instituciji

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni protest Gradskoj upravi Grada Banja Luka zbog netransparentnog odnosa prema medijima i građanima, kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama te neprimjerenog javnog „prozivanja“ i etiketiranja novinara od gradonačelnika Draška Stanivukovića.

U protestnom pismu se navodi da predstavnici Gradske uprave Grada Banja Luka kontinuirano ignorišu zahtjeve novinara za pristup informacijama u vezi sa trošenjem budžetskog novca u toj javnoj instituciji.

Istovremeno, podsjećaju, gradonačelnik Stanivuković je u nekoliko navrata na konferencijama za novinare prozivao pojedine medije tvrdeći da o njemu i o radu Gradske uprave pišu „laži“,navodeći novinare portala Žurnal u tom kontekstu, a uposlenike Alternativne televizije (ATV) nedavno je nazvao „privatnim novinarima“.

– Umjesto što etiketira i kleveće predstavnike medija na pres-konferencijama, gradonačelnik Stanivuković trebao bi početi da se ponaša u skladu sa javnom funkcijom koju obavlja i da odgovori na brojne upite koje mu novinari već mjesecima upućuju – navodi se u saopćenju BH novinara.

Na žalost, dodaje se, gradonačelnik Stanivuković je samo jedan od mnogih javnih zvaničnika u Bosni i Hercegovini koji na upite novinara o pitanjima od javnog interesa odgovara upornom šutnjom i ignorisanjem.

Posljednja istraživanja Transparency Internationala pokazuju da tek nešto manje od polovine javnih preduzeća u BiH (44,5%) dostavlja odgovore na tražene informacije u zakonskom roku od 15 dana, a iz godine u godinu povećava se broj žalbi Instituciji ombudsmena za ljudska prava zbog kršenja prava na slobodan pristup informacijama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.