Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BHRT-u mjesečno nedostaje više od 400.000 KM za najosnovije potrebe

BiH

bhrt

Upravni odbor BHRT saopćio je da je danas na sjednici razmatrao dramatičnu finansijsku situaciju koja potresa BHRT i ugrožava realizaciju programa tog javnog servisa.

– Prihod od RTV takse i dalje je u padu što opasno ugrožava finansijsku situaciju sva tri javna RTV servisa. Finansijska situacija posebno je teška u Radioteleviziji BiH (BHRT), kojoj nedostaje mjesečno više od 400.000 KM za podmirenje najosnovnijih potreba. Mjere štednje unutar BHRT su iscrpljene – navodi se.

Upozoravaju da je ostala još posljednja mjera smanjenja ličnih dohodaka, koja bi mogla ugroziti egzistenciju više od pedeset posto uposlenih.

– Uprkos pogoršavanju finansijske situcije, BHRT čini sve napore da održi dostignuti nivo programa koji je ugrožen stalnim padom osnovnog prihoda – ističe se.

Preciziraju da je menadžment BHRT krenuo u proceduru kupovine TV prava za Evropskog prvenstvo u nogometu 2016. godine, Lige prvaka i Evropske lige, te ostalih događaja koje je BHRT tradicionalno prenosio, da bi gledateljstvu osigurao sadržaje koji su inače zakonska obaveza javnog servisa koji pokriva cijelu BiH, saopćio je Upravni odbor BHRT.