BHRT u prošloj godini poslovao sa gubitkom od 705.000 KM

BiH

bhrt111

Predsjednik Upravnog odbora BHRT-a Esad Gotovuša rekao je da je BHRT u prošloj godini poslovao sa gubitkom od 705.000 KM.

“Od 2009. godine naplata RTV takse je u drastičnom padu, a sada je u kolapsu. Oko 21 milion KM su potraživanja BHRT-a prema entitetskim javnim servisima”, rekao je Gotovuša na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom rasprave o Izvještaju o radu i poslovanju BHRT-a za 2014. godinu i finansijskom planu BHRT-a i planovima programa za 2015. godinu, poslanik HDZ-a Predrag Kožul rekao je da je akumulirani gubitak BHRT-a u prošloj godini iznosio 22 miliona KM, a da je osam miliona KM iznos tužbi sa FTV-om.

Šef Kluba HDZ-a Nikola Lovrinović istakao je da BHRT više pažnje treba da posveti stradanju hrvatskog stanovništva tokom rata i povratničkom statusu Hrvata, te zatražio da resorno ministarstvo u roku od 60 dana ponudi rješenje za uređivanje programa na hrvatskom jeziku.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković rekao je da su prihodi od RTV takse u Republici Srpskoj u prošloj godini iznosili 12,05 miliona KM, a da su planirani bili u iznosu 9,34 miliona KM.

Tokom rasprave o Izvještaju o radu Kancelarije za razmatranje žalbi BiH za 2014. godinu upućene su primjedbe na broj zaostalih neriješenih žalbi, ali i pohvale za ogroman posao koji ova kancelarija obavlja, te je istaknuto da će se Zakon o javnim nabavkama uskoro mijenjati.