BHRT uputio novi poziv FTV-u: Dugujete nam 1,8 miliona KM

I pored više neuspjelih pokušaja da se sa entitetskim emiterima otvori razgovor o načinu rješavanja problema dugovanja, Poslovodni odbor BHRT-a je u 14. juna, uputio još jedan poziv Federalnoj radio-televiziji da se organizira sastanak na kojem bi se dogovorio način plaćanja dugovanja Federalne radio-televizije BHRT-u, nastalih samo u 2016. godini, kaže se u današnjem reagovanju BHRT-a na saopćenje Federalne radio-televizija u kojem je, kako navodi BHRT-e, izneseno niz proizvoljnih i netačnih informacija.

“Poslovodni odbor BHRT poziva vas na sastanak na kojem bismo dogovorili način plaćanja dugovanja RTV FBiH prema BHRT-u za usluge koje je RTV FBiH koristila, a za koje nije izvršila plaćanje u 2016. godini. Prema evidenciji BHRT-a, za prvih pet mjeseci 2016. godine RTV FBiH, po ovom osnovu, duguje BHRT ukupno 1.854.177,62 KM s uključenom amortizacijom. Predlažemo da se sastanak održi u periodu od 20. do 24. juna 2016. godine.

Ukoliko RTV FBiH ne odgovori na ovaj poziv, bićemo prinuđeni da razmotrimo hitne mjere smanjenja obima usluga koje BHRT daje RTV FBiH, zbog nemogućnosti daljeg finansiranja istih iz, već duže vrijeme, nedostatnog priliva sredstava, a RTV FBiH preuzima odgovornost za sve posljedice koje će nastupiti za BHRT i RTV FBiH”, navodi se u pozivu Federalnoj radio-televiziji.

“Poslovodni odbor BHRT-a ovim putem ponovo poziva nadležne inspekcijske i revizorske organe države Bosne i Hercegovine i njenih entiteta da izvrše detaljnu kontrolu poslovanja sva tri javna emitera i o rezultatima obavijeste javnost.

Također, pozivamo zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH da konačno legaliziraju upravna i poslovodna tijela Federalne radio-televizije. Javnosti je poznato da ovaj emiter ima samo jednog člana Upravnog odbora i generalnog direktora, kojima je mandat istekao prije nekoliko godina. Poslovodni odbor BHRT-a poručuje javnosti Bosne i Hercegovine da neće ustuknuti pred pritiscima bilo koje vrste u borbi za prava BHRT-a, koja mu zakonom pripadaju, i da ćemo u toj borbi koristiti sva legalna sredstva koja nam stoje na raspolaganju. O pritiscima kojima smo izloženi obavijestit ćemo sve relevantne domaće i međunarodne organizacije”, navodi se u saopćenju BHRT-a.