Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Biciklistički ultramaraton krenuo iz Bihaća za Srebrenicu (FOTO)

BiH

aa_picture_20150708_5802078_web

Jutros je iz Bihaća ka Srebrenici krenuo tradicionalni biciklistički maraton na kojem učestvuje 250 osoba iz devet zemalja svijeta, od Slovenije do SAD-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovogodišnji jedanaesti biciklistički maraton pod nazivom “Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi“, te ultramaraton maraton iz grada Bihaća šalju poruku mira, tolerancije i suživota, uz opomenu da se stravični zločini nikada i nikome ne ponove.

Bicikliste čekaju tri dnevne etape, a najgora je upravo ova danas. Naime, čeka ih prelazak Grmeča do Ključa te odmor pored Sane, a zatim uspon na Čađavicu i dug put do Jajca.

“Prošle godine maraton je bio otežan zbog kiše, a ove godine vrućine su velike”, kazali su nam učesnici koji ovdje nisu prvi put.

“Vožnjom prelazimo oko 500 kilometara dugu trasu i svojim prisustvom 11. jula odaćemo počast stradalim žrtvama”, kazao je Ermin Lipović, predsjednik kluba ekstremnih sprotova “No Limit” u čijoj organizaciji se sprovodi maraton.

Učesnike sa gradskog trga podzravili su i sreću na putu poželjeli brojni građani Bihaća, te gradonačelnik Emdžad Galijašević i premijer kantona Izudin Saračević.

Planirano je da učesnici ultramaratona i biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica stignu u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari 11. jula, između 19 i 19.30 sati.