BiH

tada je bio potpredsjednik SAD

Biden 2009. u Parlamentu BiH: Da budem jasan, na krivom ste putu i to mora prestati!

06/11/2020

Jedini pravi put za BiH jeste priključenje Evropskoj uniji a uslov za to je da BiH funkcioniše kao suverena, jedinstvena država u kojoj je moguć život u dva ravnopravna entiteta, istakao je tada Biden

Joea Bidena već mnogi vide kao novog predsjednika SAD, i pored činjenice da glasanje u svim državama nije okončano, te da aktuelni predsjednik Donald Trump ima teoretsku šansu da ostane na vrhu najjače države svijeta još četiri godine.

Biden važi kao veliki poznavalac prilika na Balkanu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, koju je posjetio tokom rata, ali i 2009. godine kada se u svojstvu potpredsjednika SAD obratio Parlamentu BiH.

Ovdje smo izdvojili najvažnije dijelove njegovog govora koje je tada odjeknulo u bh. javnosti, ali i u regionu. Biden je tada, prije 11 godina, rekao kako je Vašington zabrinut zbog pravca kojim ide Bosna i Hercegovina i poručio da pravi put predstavlja priključenje BiH Evropi.

“SAD su zabrinute pravcem kuda ide BiH, ali i zbog njene budućnosti, jer već tri godine zemlja ne ide naprijed, u usponu je samo opasna nacionalistička retorika,” poručio je tada Biden.

Jedini pravi put za BiH jeste priključenje Evropskoj uniji a uslov za to je da BiH funkcioniše kao suverena, jedinstvena država u kojoj je moguć život u dva ravnopravna entiteta, istakao je tada Biden.

“Mi smo umorni. Kada ćete se vi umoriti od te retorike? Od uzburkavanja bijesa i mržnje? Vidjeli smo državne institucije koje se moraju ojačati u BiH da bi se suočile sa izazovima 21. vijeka i napredovale prema članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u. Te institucije se otvoreno osporavaju i namjerno umanjuje njihov značaj. Bili smo svjedoci pokušaja da se vrate unazad reforme u protekloj deceniji, one iste reforme koje su podstakle EU i NATO da otvore vrata građanima ove zemlje. Čuli smo glasove koji govore riječi maksimalizma i apsolutizma, riječi koje razaraju države, ne samo vašu već svaku državu, a ne jezik kompromisa i saradnje koji izgrađuje zdrava društva.”

Biden je tada naglasio kako su rezultati ovakve politike predvidljivi i očigledni. Produbljivanje nepovjerenja između zajednica, blokada reformi i opasna priča o budućnosti zemlje, koja podsjeća na tragediju koju su narodi BiH nastojali da prevaziđu i u kojoj je proliveno toliko krvi, te upozorio:

“Sada ste na krivom putu, morate da radite zajedno i da pređete etničke i partijske granice. Tako, da vaša zemlja funkcioniše kao prava zemlja. Suverena zemlja. To može biti i kao država dva entiteta. Mi Vam ne govorimo kako ćete se organizovati. Uz puno poštovanje, oprostite što to kažem u Vašem parlamentu ali to mora prestati…. To mora prestati! Da budem jasan. Jedini pravi put po mišljenju naše administaracije jeste da se pridružite Evropi. Kao BiH. Mi Vam ne govorimo kako ćete se organizovati, sve dok štite prava svih ljudi u BiH. Svaka suverena zemlja zahtijeva nekoliko osnovnih stvari. Naprimjer, zemlja mora da ima ovlaštenja da prikuplja prihode, mora da ima ovlaštenja da pregovara sa EU i drugim državama. Vi možete da slijedite taj put do Evrope. Ili mozete da odaberete alternativni put, …. radili ste to i ranije.”

Biden je upozorio da bh. lideri moraju preuzeti odgovornost ali i posljedice ukoliko se zemlja ne priključi EU, dodajući da su konkretni zahtijevi postavljeni i da oni moraju biti ispunjeni.

“Mislim da će vam istorija suditi i vaša djeca! Oni će gledati u ovu Skupštinu, koja ima mogućnost da zgrabi budućnost, integracije. Oštro će vam suditi ako propustite tu priliku. Vi ne morate to da prihvatite. Ali uz puno poštovanje, ja Vam kažem, ako propustite da to uradite, ostaćete među najsiromašnijim zemljama u Evropi i u najgorem slučaju strovalićete se u etnički haos koji je definisao vašu zemlju u najvećem dijelu decenije. I ja mislim da će vam istorija suditi i vaša djeca! Oni će gledati u ovu Skupštinu, koja ima mogućnost da zgrabi budućnost, integracije. Oštro će vam suditi ako propustite tu priliku. Izbor je na vama. Ako izabarete pravi put, ja vam obećavam da će SAD stajati uz vas i nastaviti da Vas podržavaju.”

Završavajući govor u Parlamentu BiH, Biden je ponovio da će Ured viskog predstavnika prestati sa radom onog trenutka kada bude ispunjeno pet ciljeva i dva uslova, koje je postavio i Savjet za provođenje mira.

Do tada, ocjenio je Biden, po ugledu na druge zemlje svijeta pa i SAD, BiH može funkcionisati kao normalna država uz uzajamnu kontrolu vlasti kojom se štite interesi svih konstitutivnih naroda. Obraćanje parlamentarcima, studentima, predstavnicima nevladinih organizacija, medijima te brojnim gostima u velikoj sali Parlamentarne Skupštine BiH, Biden je završio riječima:

“Bog vas blagoslovio sve. I da ispunite teške zadatke. Želim Vam svako dobro. Mi smo se vratili i ostaćemo uz Vas.”

Komentari

Autor: A. I. /Fokus.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.