Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Biden neće napustiti izbornu utrku: “Ulozi su previsoki”

joe biden
Foto: Pixsell

“Ne bih se ponovo natjecao da ne vjerujem svim srcem i dušom da mogu raditi ovaj posao. Ulozi su previsoki”

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u petak da namjerava pobijediti republikanskog rivala Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u novembru, ne dajući nagovještaje da bi razmišljao o ispadanju iz utrke nakon slabašno vođene debate koja je razočarala njegove kolege demokrate.

-Znam da nisam mlad čovjek, da kažem očigledno – poručio je razdragani Biden na predizbornom skupu, dan nakon direktnog obračuna s njegovim republikanskim rivalom, koji je naširoko viđen kao poraz 81- godišnjeg predsjednika.

-Ne hodam tako lako kao nekada, ne govorim tako glatko kao nekada, ne raspravljam tako dobro kao nekada – kazao je on, dok je publika skandirala: “Još četiri godine”.

-Ne bih se ponovo natjecao da ne vjerujem svim srcem i dušom da mogu raditi ovaj posao. Ulozi su previsoki – izjavio je Biden.

Zabrinutost birača

Bidenova verbalna posrtanja i povremeno vijugavi odgovori u debati pojačali su zabrinutost birača da možda neće biti sposoban da odsluži još jedan četverogodišnji mandat, i naveli su neke od njegovih kolega demokrata da se zapitaju mogu li ga zamijeniti kao svog kandidata za američke izbore 5. novembra.

Portparol kampanje Michael Tyler kazao je da nije bilo razgovora o toj mogućnosti.

-Radije bismo imali jednu lošu noć nego kandidata s lošom vizijom u koju želi da odvede zemlju – izjavio je on novinarima u predsjedničkom avionu Air Force One.

Prdizborni tim održao je sastanak “sve ruke na palubi” u petak popodne kako bi uvjerio osoblje da Biden neće odustati od utrke, sudeći po tvrdnjama dvije osobe upoznate sa sastankom, prenosi Reuters.