američki predsjednik

Bidenov govor u UN-u: Ne želimo novi hladni rat ili svijet podijeljen na blokove

76. General debate of the UN General Assembly
21 September 2021, US, New York: Joe Biden, President of the United States, speaks during the 76th General Debate of the UN General Assembly at United Nations headquarters in New York. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa /DPA/PIXSELL

Američki predsjednik Joe Biden u obraćanju na 76. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) kazao je da Sjedinjene Američke Države i partneri moraju raditi zajedno kao nikada prije usred prijetnji sigurnosti, prosperitetu i slobodama

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden održao je svoj prvi govor pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda od preuzimanja dužnosti, gdje je predstavio svoju dugoročnu viziju globalne zajednice, svoje odluke o povlačenju iz Afganistana i važnost ponovnog uspostavljanja strateških saveza.

Biden se pojavio na skupštini u New Yorku u trenutku kada se suačava s brojnim vanjskopolitičkim krizama, uključujući snažnu reakciju Francuske zbog nedavnog dogovora o davanju Australiji podmornica na nuklearni pogon, haotično povlačenje SAD-a iz Afganistana i napad američkog drona u Kabulu kada su ubijeni afganistanski civili.

Predsjednik Biden naveo je Covid-19, klimatske promjene, nove tehnologije, trgovinu i ekonomiju, ulaganja u čistu infrastrukturu i borbu protiv terorizma kao područja u koja namjerava usmjeriti svu pažnju.

Predsjednik Biden je svoje obraćanje Generalnoj skupštini UN-a započeo izražavanjem žaljenja zbog veliog gubitka života širom svijeta od pandemije Covid-19.

– Ove godine sastajemo se u trenutku isprepletenim velikim bolom i izvanrednim mogućnostima. Toliko smo izgubili ovom razornom pandemijom koja i dalje oduzima živote širom svijeta i toliko utiče na naše postojanje. Tugujemo za više od 4,5 miliona ljudi, ljudi svih nacija, iz svih sredina. Svaka smrt je pojedinačna tuga – rekao je on.

U svom prvom obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, predsjednik Biden rekao je da će se Sjedinjene Države radovati budućnosti umjesto “da nastavljamo ratove iz prošlosti”.

Biden je rekao da se svijet nalazi na “historijskoj prekretnici”.

– Umjesto da se nastavimo boriti u ratovima iz prošlosti, usredotočeni smo na usmjeravanje naših resursa u izazove koji drže ključeve naše kolektivne budućnosti. Okončanje ove pandemije, rješavanje klimatske krize, upravljanje promjenama u globalnoj dinamici moći, oblikovanje svjetskih pravila o vitalnim pitanjima poput trgovine, cyber tehnologija u nastajanju, te suočavanje s prijetnjom terorizma kakva je ona danas – rekao je Biden u obraćanju svjetskim liderima.

Predsjednik je rekao da će fokus usmjeriti na indo-pacifičku regiju, te se obavezao da će raditi sa saveznicima i UN-om.

– I dok se Sjedinjene Američke Države fokusiraju na prioritete i regije svijeta poput Indo-Pacifika, koji su najbitniji danas i sutra, to ćemo učiniti i sa našim saveznicima i partnerima kroz saradnju i multilateralne institucije poput Ujedinjenih naroda kako bi pojačali našu kolektivnu snagu i brzinu, naš napredak u suočavanju s ovim globalnim izazovima – rekao je.

Predsjednik Biden ponovio je da Sjedinjene Države preuzimaju vodeću ulogu u međunarodnim pitanjima, poput klimatskih promjena, globalnog zdravlja i ublažavanja posljedica pandemije.

– Ponovo smo za stolom na međunarodnim forumima, posebno u Ujedinjenim narodima, kako bismo usmjerili pažnju i potaknuli globalnu akciju na zajedničke izazove – rekao je u utorak Generalnoj skupštini UN- a.

Naglasio je saveze koje je ove godine sklopio s Organizacijom Sjevernoatlantskog pakta, Europskom unijom, Asocijacijom zemalja jugoistočne Azije i partnerstvom “Quad” s Indijom, Australijom i Japanom radi rješavanja izazova i prijetnji današnjice i budućnosti.

– Ponovno smo angažirani u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i radimo u bliskom partnerstvu s Covaxom na isporuci vakcina koje spašavaju živote širom svijeta. Pridružili smo se ponovo i Pariškom sporazumu o klimi i kandidiramo se da ponovo zauzmemo mjesto u Vijeću za ljudska prava sljedeće godine u UN-u.

Predsjednik Biden pozvao je svjetske lidere da se ujedine u borbi protiv klimatskih promjena, rekavši na Generalnoj skupštini UN-a da je klimatska kriza ona koja ne poznaje granice.

– Ova godina je također donijela velike žrtve i razaranja zbog klimatske krize na globalnom nvou. Ekstremni vremenski događaji koje smo vidjeli u svakom dijelu svijeta, a svi svi to znate i osjećate, predstavljaju ono što je generalni sekretar s pravom nazvao ‘crvenim alarmom za čovječanstvo’ – rekao je Biden svjetskim liderima.

Biden je ponovio da naučnici i stručnjaci govore svijetu da se ,,brzo približavamo tački bez povratka, u doslovnom smislu”.

– Da bismo zadržali potencijal dostizanja vitalnog cilja ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, svaka nacija mora iznijeti svoje najveće moguće ambicije kada se sastanemo u Glasgowu na COP26 – rekao je Biden.

Američki predsjednik promovirao je korake svoje administracije u borbi protiv klimatskih promjena, napominjući da je u aprilu najavio novi cilj SAD-a prema Pariškom sporazumu “smanjiti emisije stakleničkih plinova iz Sjedinjenih Država za 50% do 52% ispod nivoa iz 2005., i to do 2030. godine.”

– Moja administracija blisko surađuje s našim kongresom kako bi se povećala ulaganja u zelenu infrastrukturu i električna vozila koja će nam pomoći da kod kuće ostvarimo napredak u skladu sa postavljenim klimatskim ciljevima – dodao je.

Predsjednik Biden rekao je da će američka vojska nastaviti braniti ,,sebe, svoje saveznike i naše interese od napada”, dodajući da misija ,,mora biti jasna i ostvariva”.

– Američka vojna moć mora biti naš posljednji alat, a ne prvi, ne smije se koristiti kao odgovor na svaki problem koji vidimo širom svijeta – rekao je u izjavia pred Generalnom skupštinom UN-a.

Predstavio je američke napore za razmjenu cjepiva, rekavši da su pružili “malu dozu nade” u zajednicama širom svijeta.

Rekao je da su SAD osigurale više od 15 milijardi dolara u globalnom odgovoru na Covid-19, isporučivši ,,više od 160 miliona doza vakcina protiv Covid-19 u druge zemlje”.

– To uključuje 130 miliona doza iz vlastitih zaliha i prve tranše od pola milijarde doza Pfizer cjepiva koje smo kupili za doniranje putem COVAX-a – rekao je.

U svom obraćanju Ujedinjenim narodima u utorak, američki predsjednik Biden rekao je da će SAD slijediti nova pravila globalne trgovine i ekonomskog rasta.

– Mi ćemo slijediti nova pravila globalne trgovine i ekonomskog rasta, izjednačiti uslove kako se to ne bi loše odrazilo ni u jednoj zemlji na račun drugih, a svaka nacija ima pravo i priliku da se takmiči na pravičnim osnovama – rekao je Biden.

– Nastojat ćemo osigurati zaštitu osnovnih radnih prava, zaštitu okoliša i intelektualnog vlasništva te da se prednosti globalizacije dijele u svim našim društvima. Nastavit ćemo se pridržavati dugogodišnjih pravila i normi koje su formirale međunarodni angažman već decenijama i koje su bile neophodne za razvoj nacija širom svijeta, dodao je.

Biden je tokom svog govora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda najavio da će SAD osigurati 10 milijardi dolara u nastojanju da ,,okonča glad i uloži u prehrambene sisteme u zemlji i inostranstvu”.

– U vrijeme kada gotovo jedna od tri osobe na globalnoj razini nema pristup dovoljnoj količini hrane, Sjedinjene Države su se obavezale da će okupiti naše partnere radi rješavanja trenutne pothranjenosti i osigurati održivu prehranu svijeta u narednim desetljećima – dodao je on.

Predsjednik Biden rekao je da SAD moraju ostati oprezne protiv globalnog i domaćeg terorizma.

– Također moramo ostati oprezni prema prijetnji koju terorizam predstavlja, za sve naše nacije, bilo da potječe iz udaljenih regija svijeta ili iz našeg dvorišta – rekao je Biden u obraćanju svjetskim liderima.

Biden je također rekao da će SAD raditi s lokalnim partnerima na smanjenju potrebe za velikim raspoređivanjem vojnih kapaciteta širom svijeta.

Biden je, također, rekaos vjetskim liderima da je njegova zemlja potpuno usmjerena na budućnost, ističući da je okončanje rata u Afganistanu korak u tom smjeru.

– Ovo su izazovi koji će odrediti kako će svijet izgledati za našu djecu i unuke i šta će oni naslijediti. Možemo se suočiti s njima samo ako budemo gledali i u budućnost. Stojim ovdje danas prvi put nakon 20 godina, a da Sjedinjene Države nisu u ratu. Okrenuli smo stranicu – rekao je Biden.

Predsjednik Biden, ne imenujući Kinu, rekao je da Sjedinjene Države ne pokušavaju ponovno ući u globalnu eru sukoba sličnu višedecenijskom sukobu sa Sovjetskim Savezom.

– Ne želimo i ponoviću to ne želimo, novi Hladni rat ili svijet podijeljen na krute blokove- Sjedinjene Države će se snažno takmičiti i voditi našim vrijednostima i našom snagom – rekao je Biden u svom prvom obraćanju Generalnoj skupštini UN-a u utorak.

Rekao je da će se SAD ,,zauzimati za saveznike i prijatelje i suprotstaviti se pokušajima jačih zemalja koje dominiraju slabijima”.

On je naveo pokušaje nasilnog uzurpiranja teritorija, ekonomske prisile i širenja dezinformacija kao primjere zloćudnih aktivnosti kojima bi se SAD suprotstavile. Ipak, rekao je da takve pokušaje i ponašanje treba tumačiti kao agresiju.

Predsjednik Biden zaključio je svoj tridesetominutni govor pred Generalnoj skupštini UN-a optimističnim pozivom globalnoj zajednici ,,da stane iza izgradnje bolje budućnosti”, tako što ćemo zajedno odgovoriti na listu izazova koje je postavio u svom prvom obraćanju kao predsjednik SAD-a.

– Želim biti jasan, nisam agnostik u pogledu budućnosti koju želimo za ovaj svijet. Budućnost će pripasti onima koji poštuju ljudsko dostojanstvo, a ne onima koji ga gaze. Budućnost pripada onima koji oslobađaju potencijal svog naroda, a ne onima koji ga guše – zaključio je Biden u svom govoru.