BiH

Gabriel Escobar

Bidenov izaslanik: Ukrajinska kriza neće se preliti na Bosnu i Hercegovinu

04/04/2022

Ključnim smatra uspostavu funkcionalne vlasti u BiH koja će se boriti s korupcijom, privlačiti investicije i stvarati uvjete za mlade, no naglasio je da je BiH suverena država i da politička volja mora stići iznutra

Rat u Ukrajini ne može se preliti i na BiH, a Hrvatska je primjer pametne energetske politike, rekao je u ponedjeljak posebni izaslanik američke vlade za zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Escobar smatra kako BiH, za koju u javnim nastupima ponavlja da nema etnički, nego problem korupcije, predstavlja najveći izazov na zapadnom Balkanu te da je riječ o zemlji gdje su „obećanja zapada bila najmanje ispunjena”.

Escobar ključnim smatra uspostavu funkcionalne vlasti u BiH koja će se boriti s korupcijom, privlačiti investicije i stvarati uslove za mlade, no naglasio je da je BiH suverena država i da politička volja mora stići iznutra.

„Mi ih moramo ohrabriti, no njihova je odgovornost da pronađu rješenja”, rekao je o političkim čelnicima u BiH.

Escobar je na Američko-hrvatskom forumu rekao kako „ne misli da se” ukrajinska kriza može prenijeti na hrvatsko susjedstvo jer je ona dovela do vraćanja evropskog fokusa na rješavanje kriza u svojoj okolini.

Rat u Ukrajini doveo je i do toga da države kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji „proaktivno iskazuju solidarnost” sa zapadnim vrijednostima, rekao je Escobar, navodeći činjenicu da je Srbija na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda početkom marta osudila rusku invaziju, što je „seizmička promjena”.

Escobar je kazao kako ipak Srbija nije najteža tema o kojoj priča s drugim zemljama susjedstva, jer tu ‘titulu’ odnosi BiH.

SAD i Srbija imaju 140 godina odnosa, a Beograd je „svo to vrijeme bio blizak partner” Washingtonu, primjerice u dva svjetska rata, naveo je.

Danas je pitanje kako privući Srbiju zapadnim demokratskim državama među kojima je „uvijek bila i gdje pripada”, naglasio je Escobar, pa dodao da se proces integracije usporio tokom vladavine Slobodana Miloševića koja je obilježena „lošim upravljanjem”.

Američki izaslanik vjeruje da će „iduća generacija Srba” biti sklonija Evropi, a kao dokaz naveo je da oni „glasaju nogama” time što emigriraju u Evropu i SAD-a, a ne u Kinu i Rusiju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.