Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH bi mogla postati dio nove migrantske rute (FOTO)

Konferencija sigurnost 1

Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Njemačke u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack i Christian Hellbach otvorili su danas u Sarajevu dvodnevnu konferenciju o Bliskom istoku i Sjevernoj Africi te sigurnosnim izazovima za jugoistočnu Evropu.

Konferenciju je organizirao George C. Marshall centar za evropske sigurnosne studije, u saradnji s dvjema ambasadama, a rečeno je da se radi o aktuelnoj temi posebno u kontekstu migrantske krize koja ima uticaja na cijelu Evropu.

Cilj konferencije je da podrži regionalne funkcionere u boljem razumijevanju sigurnosnih izazova u jugoistočnoj Evropi s posebnim osvrtom na nedavne događaje na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, uključujući i rastuću opasnost od ekstremizma.

Konferencija o sigurnosnim izazovima za jugoistočnu Evropu

Kako je podsjetila ambasadorica Cormack, rat u BiH iz devedesetih imao je za posljedicu raseljavanje dva miliona ljudi, a danas je oko 17 miliona ljudi koji su otišli iz zemalja Bliskog istoka i Sjeverne Afrike odnosno više od milion izbjeglica u Evropu je došlo 2015. godine, dok ih je u ovoj godini već 70.000.

Također, navela je i da se mnogo diskusija vodi o tome kako prevazići prijetnju od nasilnih ekstremističkih organizacija, a istovremeno ispoštovati demokratska prava, dodajući da je SAD radio s brojnim drugim zemljama kako bi se stabilizirala granična sigurnost i spriječilo da ekstremističke grupe koriste rute kojom idu izbjeglice.

“SAD je osigurao više od 5,1 milijarde dolara humanitarne pomoći kako bi se pomoglo u najvažnijim potrebama uključujući područja konflikta i zemlje u koje izbjeglice dolaze”, istaknula je Cormack te da je SAD opredijeljen da se proširi humanitarna mreža i stvore trajnije mogućnosti za izbjeglice.

Ambasador Njemačke u BiH Hellbach je u uvodnom obraćanju podsjetio da BiH za sada nije bila pogođena velikim dolaskom izbjeglica iz zemalja Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, ali to ne znači da se situacija neće promijeniti imajući u vidu restriktivne mjere koje se uvode.

Konferencija George C. Marshall 13

On je ovime sugerirao kako će sve oštriji nadzor kojega uvode države na sadašnjoj migrantskoj ruti, poput Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije, brojne tražitelje aila natjerati da do zapadne Europe pokušaju stići alternativnim pravcima pri čemu se BiH nameće kao logičan izbor.

Granica Hrvatske i BiH dugačka je više od hiljadu kilometara i njeno potpuno zatvaranje za ilegalne prelaske bio bi ogroman logistički izazov za policije dvije države.

“S druge strane BiH, kao i druge zemlje regiona, izložena je fenomenu stranih terorističkih boraca i ekstremnog nasilja, zbog čega je važno uključiti sve segmente društva da bi se zemlja učinila otpornijom na sigurnosne izazove”, ocijenio je Hellbach.

Dvodnevna konferencija će se sastojati od prezentacija eksperata iz ovih oblasti, interaktivnih panel diskusija i radnih grupa.