Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

spor sa hrvatskom

BiH će imati adekvatan odgovor na pitanje odlagališta u Trgovskoj gori

savjetnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH
SARAJEVO, 2. marta (FENA) - Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine nije dostavljena zvanična informacija od Hrvatske u vezi sa zahtjevom za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na okolinu o Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. (Foto FENA/Almir Razić)

Savjetnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borislav Bojić kazao je danas da BiH namjerava učestvovati u procesu procjene stanja na terenu te da država ima pravni tim koji može odgovoriti ovim izazovima

Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine nije dostavljena zvanična informacija od Hrvatske u vezi sa zahtjevom za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na okolinu o Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Zbog toga je resorni ministar Staša Košarac naložio Pravnom i Ekspertskom timu da promptno i prioritetno reagiraju u cilju zaštite interesa građana Bosne i Hercegovine, tvrdeći da Hrvatska na ovaj način krši prava i ne poštuje interese BiH.

Savjetnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borislav Bojić kazao je danas da BiH namjerava učestvovati u procesu procjene stanja na terenu te da država ima pravni tim koji može odgovoriti ovim izazovima.

– BiH će zatražiti učešće i informacije u vezi s ovim pitanjem – dodao je Bojić, ističući da će se pokušati razgovarati s hrvatskom stranom jer , ali ako ne bude saglasnosti slijede tužbe Hrvatskoj i sve ono što ima mogućnost BiH.

Tvrdi, međutim, da Hrvatska neće tek tako odustati od gradnje, ali najavljuje da će BiH morati uraditi sve što je moguće. Vrlo je opasan i sam transport takvog otpada, zato se predlaže da se takav otpad skladišti tamo gdje se proizvodi, kaže Bojić.

Podvukao je da je planirana lokacija bliže BiH nego drugim gradovima u Hrvatskoj, zbog čega je i izrazio uvjerenje da će Republika Hrvatska pokazati želju za saradnjom.

Predsjedavajući Ekspertskog tima Emir Dizdarević podsjetio je da je u decembru Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o izmjeni programa koji pokriva zbrinjavanje otpada kada su izmijenjene neke stvari iz programa iz 2018. godine koji je poslan Evropsku zajednicu za atomsku energiju.

Napominje da su u odluci promijenjeni neki rokovi, pa tako u Čerkezovcu 2025. godine treba da krene s isporuka, a Dizdarević naglašava da Hrvatska ne odustaje od ove lokacije na Trgovskoj gori.

– Krajnje je vrijeme da BiH krene s potpunim angažmanom kako bi učestvovali u izradi studije uticaja na okolinu. Korak po korak se ide prema tome da 2025. godine se sav otpad niske i srednje radioaktivnosti odlaže na spornoj lokaciji – dodao je.

Izrazio je zabrinutost da ako se radioaktivni otpad doveze da se odlaže na Čerkezovcu, vjerovatno će na Trgovskoj gori biti i odlagalište radioaktivnog otpada. On ne raspolaže saznanjima da se na Čerkezovcu u ovom trenutku planira upravljanje drugim hazardnim otpadom.