Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nedim Sladić, Meteorolog

BiH će naredne sedmice pogoditi olujni vjetar, moguća velika materijalna šteta

Udari južnog vjetra koje prognozni modeli simuliraju već danima za početak sedmice su zaista impresivni, i ne tako često viđeni na prostoru Bosne i Hercegovine

Potencijalno najnepovoljniji dan 2020. godine s meteorološkog aspekta bi se mogao dogoditi u ponedjeljak, 28. decembra prognozira Nedim Sladić.

Udari južnog vjetra koje prognozni modeli simuliraju već danima za početak sedmice su zaista impresivni, i ne tako često viđeni na prostoru Bosne i Hercegovine. Razlog jakom, na udare često olujnom i orkanskom južnom vjetru tokom većeg dijela ponedjeljka bit će duboka ciklona sa zapada kontinenta nad Velikom Britanijom, produbljena sve do zapadnih obala Mediterana i snažna anticiklona sa istoka kontinenta nad Rusijom, pri čemu će se naša zemlja naći na razgraničenju ova dva sistema u kojima su izobare, odnosno područja koja imaju isti zračni pritisak, prilično zgusnute, a u jednom trenutku između sjevera i juga Bosne i Hercegovine razlika će iznositi čak 15 hPa!

Primjera radi, ICON model za Sarajevo ima najjače udare koji dostižu brzinu i do 110 km/h, ECMWF do blizu 100, dok je GFS tek malo “blaži” – do 80 km/h. Slična situacija je i u ostatku države, pa će rijetko ko ostati pošteđen dosta izražene južine. U Hercegovini i zapadnim područjima Bosne s južinom ide i nova obilnija kiša, naročito u noćnim satima ponedjeljka i na prelazu s ponedjeljka na utorak.

Kada se izvuče sredina sva tri spomenuta proračuna, tu smo negdje sa najjačim udarima na oko 95 km/h. Najgore od vjetra očekuje se od poslijepodnevnih sati ponedjeljka do prvih sati utorka.

Nažalost, s ovakvim udarima vjetra neminovno može biti velike materijalne štete, poteškoća u cestovnom i aviosaobraćaju, kao i počupanih dalekovoda, savijenih reklamnih ploča (ne zaboravimo da je jugo u Sarajevu početkom decembra 2010. godine imalo udare do 100 km/h uspjelo podići čitav kiosk u zrak), kao i poteškoća u telekomunikacijskom saobraćaju. Suvišno je govoriti o polomljenim granama i počupanim stablima iz korijenja, budući da smo i na manjim brzinama imali slične scenarije. Stoga, sklonite limene ljubimce u ponedjeljak na sigurno. Sa balkona ne bi bilo zgoreg unijeti cvijeće ili bilo kakve saksije budući da ovakvi udari vjetra će prevrtati manje predmete.

Impresivno, no i prilično opasno. Entitetski zavodi, FHMZ i RHMZ, će svakako dati određena upozorenja na vremenske nepogode i jedino na osnovu njihovih upozorenja trebamo pravovremeno postupati.

Narandžasto upozorenje za veći dio BiH

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je za ponedjeljak narandžasto upozorenje za veći dio BiH zbog olujnih udara juga.

Kako se navodi u saopćenju Zavoda, olujni udari juga očekuju se u većem dijelu BiH u ponedjeljak od 12 do 24 sata. Očekuju se udari juga između 60 i 80 km/h, lokalno oko/iznad 90 km/h.