Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

migracije

BiH će od danas imati podatke o svim strancima u zemlji

upravljanje migracijama

Naše službe za provođenje zakona od danas će biti u mogućnosti da na efikasan način prikupljaju, razmjenjuju, analiziraju i statistički obrađuju sve moguće podatke”, naglasio je Samir Rizvo

U Bosni i Hercegovini od danas je u funkciji sistem koji će sadržavati sve raspoložive podatke o strancima koji su došli u kontakt s nadležnim institucijama u zemlji, rečeno je na današnjoj prezentaciji rezultata projekta “Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u Bosni i Hercegovini”, javlja Anadolu Agency (AA).

Projekat je podržao Švajcarski državni sekretarijat za migracije, a realizovalo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegvine uz podršku Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC).

Projekat je proveden s posebnim osvrtom na unaprijeđeni Informacioni sistem za migracije (ISM), koji će omogućiti efikasno upravljanje podacima o azilu, boravišnim dozvolama, registracijama, vizama i graničnim prelazima te evidentiranje i praćenje ulaska i boravka stranaca u BiH.

Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti za međunarodnu saradnju i evropske integracije, govorio je o benefitima dvogodišnjeg projekta.

Najvažniji i najteži dio projekta za izvest bio je rekonstrukcija, proširenje i unapređenje informacionog sistema za migracije.

“Od danas ćemo imati sistem koji će sadržavati sve raspoložive podatke o svim strancima koji su došli u kontakt s nadležnim institucijama BiH, koji je podijeljen u četiri modula: viza, boravak, prelazak granice i azil. Naše službe za provođenje zakona od danas će biti u mogućnosti da na efikasannačin prikupljaju, razmjenjuju, analiziraju i statistički obrađuju sve moguće podatke”, naglasio je Rizvo.

U posljednja 24 mjeseca u okviru projekta izrađen je dizajn i tehnička specifikacija za sistem videonadzora svih međunardnih graničnih prelaza u BiH.

“Uspjeli smo od Evropske komisije osigurati fondove da se taj projekat već otpočne implementirati. Izradili smo dizajn i tehničku specifikaciju biometrijskog modula za informacioni sistem za migracije”, kazao je Rizvo.

Dodao je da su projektom uspjeli informatizovati i digitalizovati kompletno poslovanje u Službi za poslove sa strancima, što će, kako je kazao, osloboditi dosta ljudskih resursa.

Kroz projekat je u Graničnoj policiji uspostavljen informacioni sistem koji će prikupljati, razmjenjivati i analizirati podatke i dva dosijea – sektorski i dosije dnevnih događaja.

Takođe je uspostavljen i sistem za online registraciju boravka stranaca, što će dodatno olakšati posao ugostiteljima.

“Uspjeli smo uspostaviti i sistem za online registraciju boravka stranaca, tako da danas raspolažu u realnom vremenu podacima ko je od stranaca prijavljen u koji hotelski i drugi ugostiteljski objekat gdje boravi. Kroz ovaj projekat olakšano je i poslovanje hotelskim i turističkim preduzećima, jer više nisu u obavezi da popunjavaju kartone, vode papirnate knjige i nose prijave boravka stranaca u Službu za poslove sa strancima”, pojasnio je Rizvo.

Pomoćnik ministra je kazao da je u okviru projekta provedeno deset obuka koje su bh. službe procijenile kao najpotrebnijim, a vezane su za migracije, azil i strance.

Sven Gracin, iz Švajcarskog državnog sekretarijata, podsjetio je da je njegova zemlja prvo migracijsko partnerstvo s BiH sklopila 2009. godine.

“Veoma smo zadovoljni rezultatima i mogućnošću saradnje koju imamo vezano za upravljanje migracijama. Mi ćemo tokom sljedećih dana voditi brojne diskusije s našim bh. partnerima da bismo bolje shvatili situaciju na terenu. Svjesni smo izazova koji postoje i možete biti uvjereni da ćemo nastaviti pružati podršku našim partnerima kako bi prevazišli te izazove”, rekao je Gracin.

Švajcarski državni sekretarijat za migracije je za realizaciju ovog projekta izdvojio oko dva miliona KM.