BiH će protjerati 18 migranata koji su činili krivična djela

migranti salakovac3
Ilustracija

U prostorijama MUP-a USK-a u ponedjeljak je održan zajednički sastanak pripadnika uniformisane policije Unsko Sanskog Kantona i pripadnika Službe za poslove sa strancima, gdje je dogovoreno sprovođenje odgovarajućih operativnih aktivnosti na području grada Bihaća i opštine Velika Kladuša s ciljem pronalaska migranata koji narušavaju javni red i mir, čine krivična djela i borave u BiH suprotno pozitivnim zakonskim propisima.

U utorak su pripadnici Službe za poslove sa strancima i MUP-a USK-a u združenoj i koordiniranoj akciji na području USK-a, grada Bihaća i opštine Velika Kladuša pronašli 18 ilegalnih migranata-državljana Palestine, Libije, Alžira i Sirije sklonih činjenju krivičnih djela i narušavanju javnog reda i mira.

Pripadnici MUP-a USK-a su u prethodnom periodu ove strane državljane procesuirali zbog učestalog kršenja javnog reda i mira i počinjenja nekoliko krivičnih djela, čime su ugrožavali bezbjednost građana na ovom području.

Nakon lociranja ove grupe ilegalnih migranata, inspektori za strance su u prostorijama TC Bihać, sproveli odgovarajuće mjere i radnje, te im je Služba za poslove sa strancima izrekla mjere protjerivanja. Navedena lica su stavljena pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, kako bi se izvršilo njihovo udaljenje iz Bosne i Hercegovine.

Služba za poslove sa strancima će i u narednom periodu, koordiniranim aktivnostima, zajedno sa pripadnicima MUP-a USK-a sprovoditi aktivnosti u cilju efikasnijeg rješavanja ove problematike i davanja doprinosa sigurnosti građana, stoji u saopštenju Službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH: