Tuzla

BiH dobila predstavnike na Međunarodnoj olimpijadi fizičara

bh olimpijada fizicara (6) (1)

Oni predstavljaju najsvjetliji primjer obrazovnog procesa u našoj državi – istakao je ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković

Richmond Park Međunarodna škola u Tuzli bila je domaćin državnog takmičenja iz fizike za učenike srednjih škola.

Takmičilo se 14 učenika, a na osnovu rezultata bit će izabrana i ekipa koja će predstavljati BiH na Evropskoj i Međunarodnoj olimpijadi iz fizike. Evropska olimpijada je na rasporedu u junu, a Međunarodna olimpijada iz fizike bit će održana u julu.

– Svi smo svjedoci da je prethodnih godinu bilo teško organizovati nastavni proces u doba pandemije, ali ovaj događaj danas pokazuje da se znanjem bori protiv pandemije. Oni predstavljaju najsvjetliji primjer obrazovnog procesa u našoj državi – istakao je ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković.

Ove godine će umjesto pet prvoplasiranih učenika našu državu predstavljati njih sedam, saopćeno je iz Richmond Park Međunarodne škole u Tuzli .

– Prvih pet učenika će učestovovati na Međunarodnoj olimpijadi, a prva tri učenika i 6. i 7. će učestvovati na Evropskoj fizičkoj olimpijadi. Mislim da je za sve učenike ovo takmičenje kruna njihovog višegodišnjeg rada i priprema – napominje prosvjetni savjetnik za fiziku u RPZ RS-a Milko Babić.

Ovo takmičenje dobra je prilika za promociju prirodnih nauka, ali i za podsjećanje da ono predstavlja i šansu za sve učenike da ostvare respektabilne svjetske uspjehe, te upišu neki od prestižnih svjetskih univerziteta.

– Ovakva takmičenja učenicima zaista otvaraju vrata da postignu nešto što je svjetski, da postignu rezultat koji nije samo lokalnog ili nacionalnog tipa, nego rezultat kojem će se cijeli svijet diviti – smatra predsjednik Društva fizičara u FBiH Benjamin Fetić.

Učenici iz BiH u posljednjih nekoliko godina ostavaruju zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima iz fizike, što je dobrim dijelom plod kontinuiranog rada.

Pripreme obuhvataju teorijska predavanja, te praktični rad sa eksperimentalnom opremom.

Rang lista plasiranih učenika:

1. Marko Vučić (Gimnazija Banja Luka, Banja Luka)
2. Ismail Brkić (Bahram-begova medresa, Tuzla)
3. Fatih Žgalj (Prva bošnjačka gimnazija, Sarajevo)
4. Dženan Midžić (Gimnazija Bihać, Bihać)
5. Adin Frljak (Prva bošnjačka gimnazija, Sarajevo)
6. Jelena Jelićić (Gimnazija Banja Luka, Banja Luka)
7. Azra Alagić (Treća gimnazija, Sarajevo)
8. Džan Ibrahimović (Richmond Park International School, Tuzla)
9. Veljko Sandić (SŠC Petar Kočić, Zvornik
10. Faris Dautović (MSŠ Travnik, Travnik)
11. Harun Hadžić (Gimnazija Bihać, Bihać)
12. Mladen Čergić (Gimnazija Gradiška, Gradiška)
13. Adna Mujkanović (Gimnazija Musa Ćazim Ćatić, Tešanj)
14. Namik Hadžović (Druga gimnazija, Sarajevo)