Sarajevo

BiH i Crna Gora usaglasili pravila u traženju nestalih osoba

institut za nestale osobe BiH

Razgovarano je i o narednim koracima u primjeni Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba u sukobima na području bivše Jugoslavije

U Sarajevu je danas održan bilateralni sastanak između Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine koga su predstavljali predsjedavajući Kolegija direktora Marko Jurišić i član Kolegija direktora Nikola Perišić te Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, koju su predstavljali Dragan Đukanović, predsjednik Komisije i Darka Džabasan, sekretarka Komisije.

Na sastanku je usaglašen i finaliziran tekst Radnih pravila i procedura za realizaciju Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine potpisanog 11. oktobra 2019. godine u Sarajevu.

Ovim radnim pravilima bliže se uređuje međusobni odnosi, prava, obaveze, kao i način zajedničkog rada nadležnih vladinih tijela Crne Gore i Bosne i Hercegovine, u traženju osoba koje se vode kao nestale u oružanim sukobima na prostoru bivše SFRJ, u skladu sa propisima dvije države.

Kroz radne procedure definiše se i postupak razmjene raspoloživih informacija i raspoložive dokumentacije od značaja za rješavanje slučajeva osoba koje se vode kao nestale, kao i postupak utvrđivanja postojanja grobnica, procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka, primopredaja, izviđanja i zajedničkog obilježavanja i finansiranja aktivnosti.

Također, razgovarano je o narednim koracima u primjeni Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba u sukobima na području bivše Jugoslavije, radnoj verziji Baze podataka i vremenu njenog objavljivanja, slučajevima od zajedničkog interesa, posebno o slučajevima nestalih na teritoriji Bosne i Hercegovine, njihovoj identifikaciji, pijrenosu i sahrani posmrtnih ostataka osoba pronađenih u Bosni i Hercegovini, a čije porodice žive u Crnoj Gori.