Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH i Makedonija jedine zemlje regije u kojima nije održana Parada ponosa

Infografika

Na prostoru Balkana u proteklim mjesecima održane su tri Parade ponosa, a sve češće se primjenjuju i pravna sredstva zbog govora mržnje upućenog homoseksualcima, navodi portal Global Voices.

Ipak, u pojedinim zemljama Balkana Parada ponosa nikada nije održana, dok se u drugim to desilo i prije 15 godina. BiH i Makedonija još uvijek ostaju jedine zemlje regije u kojima nikada nije održana Parada ponosa.

U pojedinim zemljama bivše Jugoslavije mnogo je urađeno na pravima i zaštiti LGBT osoba, a primjerice u Zagrebu se Parada ponosa održava svake godine u junu.

U Prištini, glavnom gradu Kosova, Parada ponosa je održana početkom ovog mjeseca, a bila je podržana od strane Vlade. Nisu zabilježeni incidenti kao u nekim drugim zemljama.

BiH i Makedonija ostaju zemlje koje su iznimno malo postigle u ovoj oblasti, a posebno je u Makedoniji prisutan govor mržnje prema homoseksualcima. Čak su i pojedini političari otvoreno govorili protiv LGBT zajednice neposredno prije izbora koji su održani 15. oktobra u ovoj zemlji. Neki od njih su tvrdili da su homoseksualci najveća i najopasnija mafija te da se pokušavaju infiltrirati u makedonske općine.

Inače, prve Parade ponosa na prostoru jugoistočne Evrope održane su u Sloveniji i Srbiji 2001. godine, navodi potal Global Voices.