Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH i Srbija potpisale četiri sporazuma: Odabrali smo dijalog i razumijevanje

BiH

vucic zvizdiv vlade srbije bih (1)

Nakon održane zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije potpisano je nekoliko sporazuma, protokola, memoranduma i izjava.

Potpisan je Protokol o saradnji u traženju nestalih osoba, Memorandum o razumijevanju u području telekomunikacija, Protokol o saradnji na očuvanju Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu i Sporazum u području zaštite životne sredine i održivog razvoja.

vucic zvizdic vlade srbije bih (7)

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je kako je današnja zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije protekla u znaku dijaloga, dogovora i međusobnog razumijevanja i saradnji.

vucic zvizdiv vlade srbije bih (8)

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, Zvizdić je kazao kako je sjednica protekla, prije svega, u definiranju budućih ekonomskih odnosa između dvije zemlje, ali i daljeg razvoja saradnje na drugim poljima kao što su kultura i sport “i svih segmenata za koje mislimo da predstavljaju bitne komparativne, pa i konkuretske prednosti u regiji i šire”.

vucic zvizdiv vlade srbije bih (9)

“Zajednička sjednica je prošla u konstruktivnoj raspravi i rezultirala je brojnim zaključcima. Ostajemo pristalice nekoliko važnih infrastrukturnih projekata poput željezničke pruge između Beograda i Sarajeva”, kazao je Zvizdić dodavši kako dvije vlade ostaju privržene i svim drugim projektima koji će ubuduće osigurati što bolji protok ljudi, roba i kapitala između BiH i Srbije.

vucic zvizdiv vlade srbije bih (5)

Podsjetio je da BiH i Srbija jedna drugoj predstavljaju, ako ne najvažnije, onda jedne od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, pri čemu je naglasio da obim vanjskotrgovinske razmjene između dvije zemlje stalno raste.

vucic zvizdiv vlade srbije bih (3)

 

“I zato smatram da su bitne ovakve sjednice kako bismo napravili presjek stanja i dali dalje smjernice za saradnju”, dodao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

vucic zvizdiv vlade srbije bih (4)

On je naglasio kako je današnja zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije značajna i u kontekstu regionalne saradnje.

vucic zvizdiv vlade srbije bih (6)

“Simbolika ove sjednice je i u regionalnoj saradnji, pogotovo u vrijeme kada postoje određeni strahovi u Evropi o tome šta će se desiti sa područjem Zapadnog Balkana. Ovo govori da smo dijalog i spremnost na unutrašnji dogovor stavili ispred bilo kakvih tendencija i bilo kakvih problema koji mogu nastati u regiji”, rekao je Zvizdić dodavši kako će dijalog i međusobno razumijevanje na bazi uvažavanja biti smjernice u odnosima između dvije zemlje, piše Anadolu Agency.

Delegacija Vlade Republike Srbije predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem sinoć je doputovala u glavni grad BiH, gdje je jutros dočekana uz najviše počasti ispred zgrade institucija BiH. Delegaciju je dočekao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.