Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH iz evropske kase “grabi” milijardu eura?

BiH

zvzdic eu

Na današnjem dvodnevnom samitu zemalja zapadnog Balkana koji se održava u Beču, predstavnici Vijeća ministara i Predsjedništva BiH imat će šansu koordiniranim djelovanjem pokazati kako je BiH konačno odlučila stati na evropske tračnice, a pritom i finansijski profitirati.

Naime, kroz dva dana predviđen je veliki broj sastanaka, konferencija i foruma pod palicom svemoćne kancelarke Angele Merkel, a osim političkog dijela, posebnu pozornost privlače oni gospodarski segmenti kroz koje BiH pokušava osigurati milione eura za infrastrukturne projekte.

Predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić jučer je nakon sjednice Vijeća ministara naglasio kako su usvojili materijal s kojim će nastupati izaslanstvo BiH, pri čemu je fokus na dva sektora. Prvi su projekti iz oblasti prometa, poput mosta na dionici autoputa Vc (Svilaj-Odžak) za koji će se dobiti grant sredstva u iznosu od 22 milijuna eura, a tu je i most na dionici autoputa Banja Luka-Gradiška za što se će se dobiti grant od 6,8 miliona eura.

zvizdic

 

Što se tiče ostalih projekata, Zvizdić je naglasio kako će jedan od najvažnijih biti projekt jadransko-jonskog autoputa, s prijedlogom da on prolazi kroz BiH u dužini od 117 kilometara, a u tom će se kontekstu tražiti u startu 14 miliona eura za projektno tehničku dokumentaciju.

Ostatak projekata čine oni iz osnovne mreže, poput dionica autoputa Vc u ukupnom iznosu od milijardu i sto miliona eura, a tu je i obnova željezničkog koridora, kao i razvoj zračnih luka, rehabilitacija plovnog puta rijeke Save, proširenje luke Brčko…

Ukupna vrijednost ostalih projekata iz osnovne mreže koji trebaju biti završeni do 2030. iznosi milijardu i 250 miliona eura; pri čemu će dio biti grant sredstva, a dio krediti.

Drugi set materijala vezan je uz energetske projekte, pri čemu BiH predlaže dalekovod koji povezuje Srbiju. BiH i Crnu Goru, kao i jadransko-jonski plinovod koji tranzitno treba prolaziti kroz BiH, što je i najvažniji dio zahtijeva.

Dostupni novci

Podsjećamo, kako su još početkom mjeseca iz Povjerenstva EU-a u BiH naglašavali kako BiH mora izraditi investicijske planove za najrelevantnije projekte, što je ključni preduvjet ukoliko naša zemlja želi priskrbiti sebi finansijsku pomoć, odnosno daljnje kreditiranje i investiranje u oblasti prometne i energetske infrastrukture.

Investicijski odbor u BiH trebao je pripremiti ove planove do današnjeg samita pri čemu treba naglasiti kako se radi o izvrsnoj prilici budući je Unija osigurala čak milijardu eura tijekom sljedećih pet godina u razvoj i međusobno povezivanju prometne i energetske infrastrukture.

A već ove godine dostupno je više od 100 miliona eura kroz predpristupna sredstva IPA 2.

Reformski projekti

U sklopu gustog rasporeda događaja treba izdvojiti sjednicu premijera koja će biti posvećena ekonomskoj situaciji i reformskim procesima u regiji, a na kojoj će sudjelovati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Sjednicu će otvoriti kancelarka Merkel, kao i kancelar Republike Austrije Werner Faymann.

Što se pak tiče političkog dijela samita, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović trebao bi se sastati s visokom predstavnicom Europske unije za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini, kao i evropskim povjerenikom za susjednu politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hahnom.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak će pak u četvrtak prisustvovati službenoj ceremoniji otvaranja konferencije o zapadnom Balkanu, a potom biti i na sastanku ministara vanjskih poslova u okviru kojeg će ministar govoriti na temu “Dijalog religija i borba protiv ekstremizma”.

Teme ministarskog sastanka bit će i regionalna suradnja, mladi i mobilnost na zapadnom Balkanu te izbjeglička kriza.

Tokom ovih sastanak sigurno će biti riječi o trenutačnoj vrlo lošoj političkoj situaciji u BiH koja ne stvara zdrave temelje i ambijent za učinkovito provođenje reformi, a pogotovo onih iz europske agende koje trebaju voditi ekonomskom oporavku zemlje.

[pull_quote_left]Zvizdić je naglasio kako će jedan od najvažnijih biti projekt jadransko-jonskog autoputa, s prijedlogom da on prolazi kroz BiH u dužini od 117 kilometara, a u tom će se kontekstu tražiti u startu 14 miliona eura za projektno tehničku dokumentaciju[/pull_quote_left]

Politička stabilnost u tom je kontekstu ključna, tako da je za očekivati kako će tijekom navedenih susreta biti riječi i o političkim previranjima kojima smo svjedoci posljednjih mjeseci.

Sporazum o granici

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak danas će u ime Bosne i Hercegovine potpisati Sporazum o granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Sporazum će u ime Crne Gore potpisati ministar unutarnjih poslova Crne Gore Raško Konjević. Svečanoj ceremoniji potpisivanja, koja će biti održana u zgradi Predsjedništva Republike Austrije s početkom u 12:35, prisustvovat će predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Republike Austrije Heinz Fisher.

Crnadak će sudjelovati i na Forumu civilnog društva koji će otvoriti austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz, a na kojem se očekuju premijeri Srbije i Albanije, ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić kao i europski povjerenik za pregovore o proširenju i susjedsku politiku Johannes Hahn.