Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zukan helez

BiH je od svih zaintersovanih kandidata najbliža ulasku u NATO

Zukan Helez
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zukan Helez

Sve države koje su ušle u NATO su prosperirale u svakom pogledu. Iskustvo proširenja Saveza pokazalo da je svaka država nakon ulaska u članstvo doživjela porast direktnih stranih investicija i rast bruto društvenog dohotka, navodi Helez

Ministar odbrane BiH i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez ocijenio je danas kako Bosna i Hercegovina napreduje na putu ka punopravnom članstvu u NATO savezu.

U tom kontekstu podsjeća kako se u zvaničnom saopćenju NATO saveza navodi da bi naša zemlja mogla već u maju ove godine na proljetnom zasjedanju Skupštine za samit NATO-a dobiti status kandidata za pristupanje ovom savezu.

– Trenutno je naša zemlja u Akcionom planu za članstvo što je posljednja stepenica prije poziva u punopravno članstvo. BiH je od svih zaintersovanih kandidata za pristupanje NATO savez najbliža ostvarenju tog cilja – objavio je Helez na svom Facebook profilu.

“Bezuspješno pokušavaju usporiti NATO put naše zemlje”

Kako nadalje navodi, Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH kontinuirano svoje aktivnosti, rad i planove usklađuju sa NATO standardima te su predvodnici NATO puta naše zemlje.

– Postoje određeni politički akteri, koji po nalogu Beograda i Moskve, bezuspješno pokušavaju usporiti NATO put naše zemlje. Oni imaju lične interese da uspore NATO put naše zemlje, ali građani u BiH, a ankete pokazuju i sve više građana u BH entitetu RS, shvataju da samo članstvo naše zemlje u NATO savezu osigurava mir, sigurnost, stabilnost i ekonomski napredak.

Sve države koje su ušle u NATO su prosperirale u svakom pogledu. Iskustvo proširenja Saveza pokazalo da je svaka država nakon ulaska u članstvo doživjela porast direktnih stranih investicija i rast bruto društvenog dohotka.

“Pristupanju NATO savezu ključni vanjskopolitički interes BiH”

Pristupanjem NATO savezu osigurava vladavinu prava, koja vodi do sigurnije i stabilnije države, većih investicija i prilike za nova radna mjesta – navodi Helez.

Istovremeno se pita: “Zašto bi bilo ko, pa i građani u RS odbili da živi u sigurnosti u dobrom ekonomskom standardu?”.

– Pored ovih benefite, članstvo naše zemlje u NATO savezu garantuje zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Područje koje je bilo pod zaštitom NATO saveza nikada u posljednjih 74 godine nije pretrpjelo akt agresije. Euroatlantske integracije naše zemlje, prevenstveno pristupanju NATO savezu je ključni vanjskopolitički interes naše zemlje te ću učiniti sve, u zakonom datim ovlastima, da se taj cilj i ostvari – poručio je ministar odbrane BiH Zukan Helez.