BiH

Izvještaj UNICEF-a

BiH je zemlja koja je izložena prirodnim katastrofama

24/02/2019

U izvještaju je navedeno da posljedice svih prirodnih katastrofa mogu biti razorne

BiH spada u zemlje visoke izloženosti prirodnim i vještačkim opasnostima, poput nepredvidivih poplava, suša i toplotnih talasa, što će imati negativan uticaj na bruto društveni proizvod /BDP/, više privrednih sektora i na živote i egzistenciju stanovnika, navodi se u izvještaju UNICEF-a.

Od 145 lokalnih samouprava u zemlji, navodi UNICEF, za 91 se smatra da ima vrlo značajan rizik od poplava i klizišta, dok se za 27 smatra da su visokog rizika. U proteklih 12 godina šest ih je bilo obilježeno sušama, a vrlo česte su godine s velikim i katastrofalnim poplavama.

U izvještaju je navedeno da posljedice svih prirodnih katastrofa mogu biti razorne, a da je prema procjeni provedenoj nakon poplava u maju 2014. godine 81 lokalna samouprava bila pogođena sa 75 odsto štete, čije posljedice su osjetile porodice, preduzeća i poljoprivredna proizvodnja, uključujući nedefinisan broj ranjivih grupa.

UNICEF u Svjetskom izvještaju iz 2017. godine ukazuje da, uprkos očitim trendovima učestalosti katastrofa, u BiH nije podstaknut odgovarajući pristup upravljanja katastrofama uzrokovanim klimatskim promjenama.

“Jedna od osnovnih preporuka je jačanje otpornosti na lokalnom nivou kroz smanjenje rizika od katastrofa. Lokalne vlasti su na prvoj liniji odgovora na sve katastrofe, zbog čega su dužne da pokrenu promjene kako bi bio smanjen rizik od katastrofa”, navedeno je u izvještaju.

U ovom dokumentu se napominje da je u pripremi program čiji je cilj smanjenje rizika od katastrofa, posebno najugroženije kategorije, kako bi se BiH pripremila i prilagodila rizicima od katastrofa u različitim sektorima razvoja.

Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH” zajednički je program EU, Švajcarske i UN vrijedan 8,4 miliona KM. Program će uvesti i operacionalizovati integrisani rizik modela upravljanja od nižih do viših nivoa vlasti.

UNDP, UNICEF, UNFPA i FAO odgovorni su za provođenje ovog razvojnog programa, u partnerstvu s lokalnim vlastima.

Zajednički program UN baviće se ključnim prioritetima u smanjenju rizika od katastrofa koji su identifikovani na lokalnim nivoima vlasti, u različitim sektorima: zaštita i spašavanje, obrazovanje, socijalna i dječja zaštita, zdravstvo i poljoprivreda.

“Program stavlja poseban naglasak na poboljšanje lokalnih mehanizama koordinacije u području smanjenja rizika od katastrofa, kao i na afirmaciju procesa strateškog planiranja rizika s naglaskom na najugroženije kategorije stanovništva”, navodi UNICEF.

Odabir partnerskih lokalnih vlada provodiće se na osnovu relevantnih kriterijuma kao što su procjene rizika, ranjivost i izloženost katastrofama, ljudski i tehnički kapaciteti, postojanje lokalnih razvojnih strategija i drugih relevantnih kriterija.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.