pandemija koronavirusa

BiH jedina zemlja koja je ostala bez lockdowna, Čerkez kaže “zbog dobrog javno-zdravstvenog djelovanja”

cerkez

U Doboju je danas održan sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije s premijerima entiteta FBiH i RS Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem te gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem, a tema sastanka bila je aktuelna epidemiološka situacija u zemlji

BiH je jedina zemlja koja je ostala bez lockdowna, a to je posljedica izuzetno dobrog javno-zdravstvenog djelovanja. Iako zemlja sa limitiranim resursima uspjela je da odgovori na izazove, poručio je član pomoćnik ministra za javno zdravlje bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine Goran Čerkez danas u Doboju, javlja Anadolu Agency (AA).

U Doboju je danas održan sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije s premijerima entiteta FBiH i RS Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem, te gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem, a tema sastanka bila je aktuelna epidemiološka situacija u zemlji.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Čerkez je, na pitanje da li je moguće biti zadovoljan aktuelnom situacijom u kontekstu procenta smrtnosti u BiH, kazao kako se trenutno kroz procente smrtnosti ne može dovoditi u pitanje kvalitet donesenih mjera.

“Meni je žao što mi je uvijek u BiH pokušavamo da osporimo sve što smo uradili. To govorim sa sljedećeg stanovišta, ako vidite da je BiH jedina zemlja koja je ostala bez lockdowna, a to je posljedica izuzetno dobrog javno-zdravstvenog djelovanja. Zemlja sa limitiranim resursima je uspjela da odgovori na sve ovo”, rekao je Čerkez.

Kada je riječ o samoj smrtnosti, podvukao je kako je u ovom trenutku o tome još rano govoriti, odnosno da je potrebno napraviti analize.

“Ono što nam trenutna situacija pokazuje je to da se smrtnost uglavnom odnosi na hronične bolesnike starije dobi, na dob od 60 i više godina, posebno 70 i više, gdje u toj dobi imamo preko 80 posto umrlih”, rekao je Čerkez, te dodao:

“Ja bih rekao da posljedice na neki način treba sagledati, izanalizirati. Stoga, u ovom trenutku mislim da mjere koje su donose su bile adekvatne, a mjere se mogu porediti upravo s trenutnom situacijom stabilizacije cjelokupnog stanja koje imamo”, rekao je Čerkez, podvlačeći kako je u svemu bila bitna i koordinacija entitetskih resornih ministarstava.

Učesnici današnjeg sastanka upitani su i da li su spremni prvi primiti vakcine za koje se već očekuje da bi uskoro trebali biti dostupne u BiH.

Ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić rekao je da je spreman primiti bilo koju vakcinu koja dođe u BiH i koja dobije certifikat Svjetske zdravstvene organizacije, odnosno odobrenje adekvatne ustanove ili bilo koje regulatora, a takva, prema njegovim riječima, samo može i doći u BiH, bezbjedna i kvalitetna.

“Uopće nemam bojazni što se tiče same vakcinacije. Vrlo rado ću se prvi vakcinisati, ali moram imati na umu da je nisam rizična kategorija koja se treba vakcinisati. Ali, ako bude bilo potrebe da to bude javno, ja ću se javno vakcinisati, tu nema nikakvih problema. Imam izuzetno povjerenje u vakcinu, zagovaram vakcinaciju i nemam problema da to javno iznesem”, rekao je Šeranić.

Čerkez također ističe kako nema problema sa vakcinom.

“Svaka vakcina koja bude sigurna, provjerena, a to su one koje prođu registarciju regulatorne agencije, naravno da ću se vakcinisati. Spadam u rizičnu kategoriju s obzirom na dijabetes. Sigurno ću se vakcinisati, jučer sam primio i vakcinu protiv gripe, imam povjerenje u vakcinu, imao sam uvijek”, rekao je Čerkez.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je kako su premijeri preležali koronu, tako da imaju imunitete, te tvrdi kako se oni u tom smislu ne moraju baš prvi vakcinisati.

 

“Mislim da prvo trebaju zdravstveni radnici, jer od njih očekujemo da nas i dalje štite od ove pandemije”, rekao je Novalić.

Premijer RS-a Višković je, odgovarajući na pitanje koliko građani u BiH mogu imati povjerenja u nabavku vakcine, nakon afera oko respiratora i pokretne bolnice, rekao kako je BiH, nabavila ogromnu količinu opreme vezano za COVID-19.

“Morate biti svjesni činjenice da na početku same epidemije korona nismo imali ni zaštitnih maski i da smo među prvima u regionu doveli naš zdravstveni sistem u poziciju da ni jednog momenta nije bilo nikog kome je trebala bilo koja vrsta pomoći, od lijekova, zaštitne i tehniučke opreme, u BiH skoro da takav nedostatak nije ni postojao”, rekao je Višković.

Višković je dodao kako je u entitetskim budžetima već rezervisana sredstva za nabavku i plaćanje vakcine, da je avansno već plaćeno oko 20 miliona KM za 20 posto stanovništva.

Novalić je pojasnio da se vakcina nabavlja u okviru COVAX programa, kako bi sve zemlje iamle ravnopravan pristup vakcinama, odnosno kako ne bi došlo do migracija prema zemljama koje su eventualno ranije nabavila vakcine.