BiH

više od 10 godina

BiH jedina zemlja u svijetu čije državne policijske agencije nemaju životno osiguranje

02/11/2020
Foto: Armin Durgut/PIXSELL (Ilustracija)

Ogročeni činjenicom da Vijeće ministara još ništa nije poduzelo, iz Sindikata policije kažu da svojim ignoriranjem, krši odredbe Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, Zakon o platama, kao i međuanrodne propise i konvencije koje je Bosna i Hercegovina ratifikovala

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u svijetu čije policijske agencije na nivou države nemaju životno osiguranje. Bez osiguranja su policajci u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i policijski službenici SIPA-e, i to više od 10 godina, javlja BHRT.

Takvo osiguranje imaju policajci u entitetskim MUP-ovima i u većini kantona. I pored brojnih apela policajaca, rješenja nema.

Od Ministarstva pravde, ali i finansija BiH tražili su smjernice u vezi sa zakonom predviđenom mogućnošću kolektivnog osiguranja zaposlenih od posljedica nesretnog slučaja.

– Postojećom regulativom nije predviđena mogućnost sklapanja kolektivnog ugovora. Sindikat policije se u više navrata obraćao mjerodavnim tijelima u Bosni i Hercegovini, međutim ni dan danas se to nije reguliralo”, rekao je Ivica Bošnjak, zamjenik ravnatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

“U vezi sa traženim od Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine sugerirano je da Agencija dostavi Vijeću ministara Bosne i Hercegovine informaciju o potrebi zaključivanja kolektivnog osiguranja, te utvrdi visinu premije osiguranja pod uvjetom da su finansijska sredstva osigurana u budžetu Agencije”, navode iz SIPA-e.

Ni na pitanja novinara o preduzetim aktivnostima, ako ih je uopće bilo, nismo dobili odgovore. Ogročeni činjenicom da Vijeće ministara još ništa nije poduzelo, iz Sindikata policije kažu da svojim ignoriranjem, krši odredbe Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, Zakon o platama, kao i međuanrodne propise i konvencije koje je Bosna i Hercegovina ratifikovala.

“Poznato je svima da godinama je svim policijama u Bosni i Hercregovini, na svim nivoima, neka primanja, kao i uslovi rada, rasli prema gore, osim policijskih agencija na nivou Bosne i Hercegovine koji strmoglavo idu prema dole”, istakao je Dragan Krvavac iz Saveza sindikata policijskih organa u BiH.

Policijski službenici na nivou Federacije imaju osiguranje, kao i svi službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na iznos od 10.000 KM. Sarajevski, Hercegovačko-neretvanski i Tuzlanski kanton, također imaju osiguranje. Imaju ga i policijski službenici Zeničko-dobojskog kantona, ali sa najnižom premijom. U Unsko-sanskom kantonu ovo pitanje je nedavno riješeno.

“Policijski službenici su na neki način zbrinuti kada je u pitanju kolektivno osiguranje, to jeste u minimalnom iznosu, mjesečno od tri marke. Kad je u pitanju naš posao i obim i nedaće s kojima se susrećemo, naravno da nam je to jako bitno. U toku je potpisivanje novog kolektivnog ugovora koji produžava pravo kada je u pitanju osiguranje”, kazao je ahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USK.

Zbog brojnih problema u službi, nebrige države o policijskim službenicima, sve je više graničara koji napuštaju taj posao. Još prije pandemije, desetine su ih napustile posao, a neki su napustili i Bosnu i Hercegovinu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.