Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

BiH još nije u fokusu izbjeglica

11/09/2015

Presjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, nakon sastanka sa članovima Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizovane ilegalne migracije, naglasio je da prema posljednjim informacijama bh. službi, Bosna i Hercegovina i dalje nije u fokusu migranata koji se kreću na području Zapadnog Balkana, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su prisustvovali predstavnici državnog tužilaštva, svih policijskih i sigurnosnih agencija u vezi sa sigurnosnim aspektom moguće izbjegličke krize i njihovog dolaska na teritoriju BiH.

“Bili smo u kompletnom sastavu koji je mogao razmotriti aktuelnu situaciju koja se dešava u našem susjedstvu i procijeniti šta bi BiH u ovom trenutku trebala uraditi, a da spremna dočeka eventualni dolazak migranata. Dominantni cilj izbjeglica i dalje je Evropska unija, ali postoji opasnost da dio rute krene kroz BiH, jer Mađarska i Bugarska, vjerovatno i Rumunija završavaju izgradnju zidova kojima žele spriječiti prolazak izbjeglica kroz njihovu teritoriju. Zato smo razgovarali isključivo o sigurnostom aspektu, ali smo iznijeli informaciju i o humanitarnom aspektu i našoj spremnosti da izbjeglice primimo u skladu sa međunarodnim standardima”, rekao je Zvizdić.

Naveo je da ukoliko se dogodi da migranti promjene svoje trenutne rute i krenu kroz BiH ka Zapadnoj Evropi, onda će biti potrebni određeni smještajni kapacitet za njihov prijem.

zvizdic salihovic

Denis Zvizdić i Goran Salihović (Foto:Anadolija)

“Veoma brzo ćemo definirati koji su to objekti pogodni za mogući smještaj izbjeglica i njihovo humano zbrinjavanje, kao i to na kojim će se rutama nalaziti. Objekti će potom biti obezbjeđeni sa potrebnom opremom za smještaj, ljekarsku njegu. Naravno, učinićemo sve da svaki od njih bude registrovan prilikom ulaska u našu zemlju, te da im obezbijedimo sve što je neopdhono do rješavanja njihovog međunarodnopravnog statusa ili do odlaska u Zapadnu Evropu”, zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

O sigurnosnom aspektu vezanom za trenutnu izbjegličku krizu u Evropi, a koja bi mogla pogoditi i BiH, govorio je Goran Salihović, glavni tužilac Tužiteljštva BiH i predsjedavajući Udarne grupe.

“Udarna grupa je inicirala ovaj sastanak sa aspekta bezbjednosti. Naš stav je da je ovo ozbiljno pitanje. Ovaj sastanak je bio veoma važan za BiH, a pokazao je jedinstvo svih agencija, Tužilaštva i Vijeća ministara. Ovim smo podigli stepen bezbjednosti svih agencija i ozbiljnosti. Važna su tri aspekta u smislu bezbjednosti, a to su koordinacija, logistika i humani dio cijele ove priče”, naveo je Salihović.

Istakao je da “moramo biti spremni za najgore stvari koje mogu da se dese”.

“Ne smijemo štedjeti na bezbjednosti. Postoji i opasnost ilegalnih prelazaka naše granice i tu moramo pojačati kapacitete. Ukoliko izbjeglice krenu prema BiH njihove rute će vjerovatno ići kroz sjeveroistočnu Bosnu i dio Hercegovine, ali to su samo pretpostavke. Ovo je trenutno humanitarma kriza, ali moramo biti spremni i sa bezbjednosnog aspekta. Zato je važno da sve resurse usmjerimo ka tome da budemo spremni ukoliko eventualni problem dođe do nas”, kazao je Salihović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.