Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fond za otvoreno društvo

BiH kroz postupke javnih nabavki godišnje gubi do 500 miliona KM

janab (1)

Indikativno je da budžeti za javne nabavke u izbornim godinama rastu za više od 50 posto – naglasio je Miraščija

Postupci javnih nabavki u BiH su netransparentni, neravnopravno tretiraju te diskriminiraju učesnike u postupku, ne potiču aktivnu i fer konkurenciju,a neefikasni su i neekonomični, pokazuju glavni nalazi projekta “Da javne nabavke postanu javne” koji su predstavljeni danas u Sarajevu.

Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH izjavio je na pres-konferenciji da Bosna i Hercegovina godišnje gubi ogromne iznose javnih sredstava kroz postupke javnih nabavki, a procjenjuju su na četiri do pet stotina miliona KM.

Naveo je da se kršenje Zakona o javnim nabavkama ponavlja u svim fazama postupka, te da taj zakon krše ugovorni organi na svim nivoima vlasti.

– Veliko je nepovjerenje privrednih subjekata, odnosno ponuđača u sistem javnih nabavki i primjetna je kartelizacija tržišta javnih nabavki – istakao je Miraščija.

Miraščija je dodao da će u 2020. fokus monitoringa javnih nabavki biti na svrsishodnosti, zbog činjenice da je riječ o izbornoj godini.

– Indikativno je da budžeti za javne nabavke u izbornim godinama rastu za više od 50 posto – naglasio je Miraščija.

Aleksandar Draganić iz Agencije za razvoj preduzeća Eda rekao je da je u postupcima javnih nabavki u BiH i dalje mala konkurencija, te da veliki broj pokrenutih postupaka bude poništen uz argumentaciju da “nijedna zaprimljena ponuda nije prihvatljiva”.

– Među glavnim narušavanjima Zakona o javnim nabavkama su “skrojene” tehničke i druge karakteristike predmeta nabavke, kao i “skrojeni” tehnički i finansijski uslovi na strani ponuđača – potcrtao je Draganić.

Dodao je da su prisutni i nerealno visoki zahtjevi u pogledu garancija i obezbjeđenja, propisivanja minimalnih rokova kod kompleksnih nabavki, te su česte izmjene planova javnih nabavki, kao i uvođenje novih nabavki.

Aleksandra Martinović iz Transparency Internationala BiH potcrtala je da je ukupna vrijednost praćenih postupaka u 2019. viša od 1,8 milijardi KM, te da je uočeno bolje poštovinje zakona nego prethodnih godina, ali i dalje ima primjera kritičnih praksi.

Učesnici u projektu “Da javne nabavke postanu javne” su Fond otvoreno društvo BiH, Transparency International BiH, Udruženje “Tender” Banja Luka, Agencija za razvoj preduzeća Eda i Media Centar Sarajevo.