Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH na putu ka NATO-u ne treba čekati Srbiju

BiH

šends osbih

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš u razgovoru za Anadolu Agency (AA) istakla je kako se tokom dana očekuju zvanične objave izjave sa današnjeg ministarskog sastanka NATO-a održanog u Bruxellesu u kojem se cijeni i podržava napredak što ga je Bosna i Hercegovina uradila u nekoliko mjeseci.

Isto tako, navela je Pendeš, očekuje se da će i nastavak intenzivnnih aktivnosti što se očekuje od Ministarstva odbrane i ostalih institucija u BiH na procesu knjiženja perspektivne vojne imovine i ispunjenju uvjeta iz Tallina biti jedna od poruka.

“Što se tiče Ministarstva obrane, mogu reći da ćemo mi učiniti sve da do šestog mjeseca u najgorem slučaju bude aktiviran MAP za BiH. Mi ćemo sa svog stanovišta, uvažavajući i probleme sa kojim se susrećemo kada govorimo o 63 perspektivne lokacije, zajedno sa Pravobraniteljstvom BiH raditi i dalje intenzivno na procesu uknjižbe. Uskoro očekujemo da će se riješiti značajan broj lokacija i na području Republike Srpske”, navela je Pendeš.

Ministrica je kazala da je do sada uknjiženo 23 lokacije. U procesu koji je poslan prema nadležnim institucijama, odnosno sudovima, je 20 lokacija.

“Značajan dio lokacija je opterećen imovinsko-pravnim odnosima jer nije harmonizirano u katastru, u gruntovnici, stvarno stanje na terenu. Tako da ćemo, moguće, ići i sa određenom izmjenom Odluke o strukturi Oružanih snaga sa aspekta što određeni broj lokacija nikada nećemo biti u mogućnosti uknjižiti. Razmislit ćemo da li su nam takve uopće i potrebne”, istakla je Pendeš.

Ona je naglasila da takva, izmijenjena odluka, neće biti smetnja za aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH (MAP-a) u NATO.

“Nama je bitno da nastavimo i dalje intenzivno kao što smo i do sada radili na knjiženju, naravno, i ispunjavanju svih onih obveza koje smo sami sebi postavili kroz ciljeve prema NATO-u. Mi ćemo te obveze i dalje izvršavati. Ministarstvo obrane ima određeni broj zadaća i obveza jednako tako i Ministarstvo sigurnosti, ali i Ministarstvo inozemnih poslova BiH. Ja sam uvjerena, obzirom na zaključke koji su doneseni na Vijeću ministara BiH, a jednako tako i Predsjedništvu BiH, da uopće ne bi trebao biti nikakav problem u implementaciji tih naših ciljeva”, poručila je ministrica Pendeš.

Naglasila je da, kada se govori o aktiviranju MAP-a, odnosno samom MAP-u, da je to “jedan alat, koji je najviši stupanj partnerskih odnosa između NATO saveza i zemlje aspiranta”.

“To će za nas biti jako bitno”, zaključila je ministrica Pendeš.

Što se tiče samog članstva u NATO-u, bez obzira što postoje određene poruke, prvenstveno iz RS-a, u smislu da je nužno imati referendum, ministrica Pendeš navodi da se isto tako i u FBiH može reći: možemo imati referendum i hoćemo imati referendum.

“Ali, smatram da je na institucijama države da poduzmu sve kako bi i u slučaju da dođe do referenduma 90 posto ljudi bilo za članstvo u NATO”, stava je Pendeš.

I na najave kako bi Bosna i Hercegovina trebala čekati na Srbiju na svom putu ka punopravnom članstvu u NATO, ministrica Pendeš ima odlučan stav.

“Mi smo neovisna država i što se tiče poteza drugih država mi ih podržavamo što se tiče njihovih aktivnosti. Ali, nisam uvjerena, niti smatram da trebamo čekati bilo kakav potez. Isto kao što podržavamo Crnu Goru, koja će sutra podržavati BiH, Republika Hrvatska već nas podržava za članstvo u NATO i EU, tako ćemo i mi ukoliko prije aktiviramo i MAP i naravno postanemo članica NATO-a, podržavati Republiku Srbiju za članstvo u NATO. Jer, sada je trenutno Srbija članica Partnerstva za mir”, istakla je u razgovoru za Anadolu Agency Marina Pendeš, ministrica odbrane Bosne i Hercegovine.