Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH na začelju Evrope po broju transplantacija organa

BiH

transplatacija operacija

S dvadesetak transplantacija organa godišnje Bosna i Hercegovina je i dalje na dnu liste evropskih zemalja, izjavio je za Fenu predsjednik Udruge osoba na dijalizi i s transplantiranim organima Federacije BiH Tomislav Žuljević.

O situaciji u oblasti transplantacije organa u zemljama regije, razgovarano je u protekla tri dana na Vlašiću, gdje su održani 8. međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih “Vitez 2017”, na kojima je sudjelovalo više od stotinu osoba.

– Ljudi pričaju o stotinama transplantacija, a mi se još vrtimo na 20-ak. Doduše 2015. godine ih je bilo 28, ali kad pogledamo, recimo, Hrvatsku, s 400 transplantacija godišnje, ne znam o čemu pričamo. Zaista ne znam kome je u interesu ovakva situacija, jer se broj pacijenata na dijalizi povećava i svima bi trebalo već biti jasno da dijaliza ne predstavlja rješenje – kazao je Žuljević.

Naglasio je kako je cilj Udruge da svi oboljeli imaju jednak status te mogućnost za transplantaciju organa i bez pokretanja humanitarnih akcija.

Žuljević je podsjetio da u Federaciji BiH nikada nisu usvojene izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, koje bi uvele praksu pretpostavljenog pristanka doniranja organa, što znači da bi nakon smrti svi bili potencijalni donatori organa ukoliko se tijekom života nisu u pisanom obliku tomu protivili.

– Naravno da bi i dalje postojala i obveza da se obitelj preminule osobe pita za dozvolu doniranja organa, za što bi morala dati i pisani pristanak – istaknuo je.

Kako je rekao Žuljević, ovakvo zakonsko rješenje bilo bi benefit za sve, kako za pacijente, tako i za proračune u kojima bi se ostvarile uštede, s obzirom na to da se sada veliki novčani iznosi izdvajaju za dijalizu.