Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Članice se usaglasile

BiH najverovatnije dobija zeleno svjetlo EU za otvaranje pregovora

Evropska komisija je 12. marta preporučila Vijeću EU da odobri početak pregovora o članstvu sa BiH

Lideri država ili vlada Evropske unije (EU) će odlučiti da otvore pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

O tome su se usaglasile države članice i ta formulacija je već uvrštena u nacrtu teksta zaključaka koji će lideri usvojiti tokom samita.

“Nadovezujući se na preporuku (Evropske) Komisije od 12. marta 2024. godine, Evropsko vijeće odlučuje da otvori pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom. Evropsko vijeće poziva Vijeće da usvoji pregovarački okvir kada se preduzmu relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022”, stoji u najnovijem nacrtu zaključaka čiji je tekst usaglašen 19. marta.

RSE ima uvid u najnoviji nacrt zaključaka koji trebaju usvojiti lideri država članica.

Šefovi država i vlada EU će se sastati 21. i 22. marta u Briselu gde će se tokom redovnog samita odlučivati i o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

Evropska komisija je 12. marta preporučila Vijeću EU da odobri početak pregovora o članstvu sa BiH.

Odluka o otvaranju pristupnih pregovora se donosi na najvišem političkom nivou, odnosno na nivou lidera EU.

BiH ima status kandidata za punopravno članstvo od decembra 2022. godine.

U decembru 2023. godine, lideri EU su izrazili spremnost da otvore pristupne pregovore sa BiH i pozvali Komisiju da u martu objavi izvještaj o stepenu ispunjavanja ključnih kriterijuma, što će biti osnov za odluku lidera EU.