Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brisel

BiH napravila značajan iskorak u upravljanju migracijama

sastanak u Briselu sa Vassilisom Maragosom (1)

. Očekuje se da BiH nastavi djelovanje u tom pravcu, te je najavljena podrška EU u upravljanju migracijama, jačanju kapaciteta institucija BiH te suzbijanja ilegalnih migracija

Delegacija Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, predvođena savjetnikom ministra Sašom Kecmanom, danas je u Briselu održala niz sastanaka sa zvaničnicima Evropske unije, na kojima je razgovarano o migrantskoj situaciji u BiH, trenutnoj podršci EU te nastavku pomoći institucijsma BiH u upravljanju ovim procesom.

O ovim temama, veoma važnim za buduće upravljanje migrantskom situacijom u BiH, razgovarano je sa šefom Odjela u Direktoratu za politiku susjedstva i proširenje (DG NEAR) Vassilisom Maragosom.

Također, održani su sastanci sa predstavnicima Odjela za migracije, zapadni Balkan i regionalne strategije. Tokom ovih susreta istaknuto je da je BiH u protekloj godini napravila značajan iskorak u upravljanju migracijama, što je prepoznato i u posljednjem izvještaju EK o napretku BiH u evropskim integracijama. Očekuje se da BiH nastavi djelovanje u tom pravcu, te je najavljena podrška EU u upravljanju migracijama, jačanju kapaciteta institucija BiH te suzbijanja ilegalnih migracija. Važna tema ovih sastanaka je bila i organizacija povrataka migranata u njihove zemlje porijekla, jačanju kapaciteta državnih institucija te nastavku preuzimanja upravljanja migracijama od međunarodnih organizacija.

Tokom posjete Briselu održani su odvojeni sastanci i sa predstavnicima direkcija EK za unutrašnje poslove, vanjske poslove i civilnu zaštitu.

Također, planirana je posjeta Luksemburgu, gdje će se razgovarati o izgradnji kapaciteta i jačanja sigurnosti unutar privremenih prihvatnih centara za migrante.