Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruka europarlamentaraca

BiH neće dobiti kandidatski status za EU prije nego ispuni uslove

europarlamentarci

Delegacija zastupničke grupe Zelenih je u posjeti BiH od 19. juna, a von Cramon-Taubadel je navela da su putovali zemljom i razgovarala sa brojnim građanima i aktivistima, kao i sa predstavnicima civilnog društva, a ne samo sa političarima

Nema optimizma da će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status za Evropsku uniju prije nego što ispuni uslove, poručila je Viola von Cramon-Taubadel članica Evropskog parlamenta, piše Radio Slobodna Evropa.

Ona se zajedno sa delegacijom zastupničke grupe Zelenih u Europskom parlamentu sastala 21. juna sa članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, Željkom Komšićem i Miloradom Dodikom.

“Iskrena nam je želja da približimo BiH Evropskoj uniji i zato smo ovdje“, rekla je von Cramon-Taubadel koja je i izvjestiteljica za Kosovo u Evropskoj komisiji.

Delegacija zastupničke grupe Zelenih je u posjeti BiH od 19. juna, a von Cramon-Taubadel je navela da su putovali zemljom i razgovarala sa brojnim građanima i aktivistima, kao i sa predstavnicima civilnog društva, a ne samo sa političarima.

Dodala je da je svim donosiocima odluka u BiH neophodna predanost i posvećenost na evropskom putu, ali da nema optimizma da će BiH dobiti kandidatski status prije nego što ispuni uslove.

“Spremni smo dati kandidatski status BiH, ali i BiH mora ispuniti preduslove za to“, rekla je, između ostalog, von Cramon Cramon-Taubadel.

Boris Mijatović, član njemačkog Bundestaga u ime stranke Novi zeleni je rekao da delegacija želi vidjeti BiH na putu u EU.

“Agresija Rusije na Ukrajinu je promijenila našu svijest i imamo drugačiji pogled na ovu regiju. Niko ne zna gdje će se Putin zaustaviti i zato trebamo biti zajedno i djelovati zajedno“, rekao je na konfereciji.

“Nadam se da ćete naći načina da promijenite ustav na pravi način tako da on bude ustav svih vas. Zašto ne bi i ostali, koji se ne osjećaju kao Srbi Hrvati i Bošnjaci, dobili svoje mjesto u Ustavu? Mogu ja sutra doći ovdje da živim sa vama kao Nijemac. Zašto da ne dobijem svoje mjesto?“, rekao je Mijatović.

Evropska komisija je 17. juna predložila da EU dodijeli Ukrajini i Moldaviji status kandidata za članstvo u EU. Sada se čeka da svaka od 27 članica da svoj pristanak.

Ukrajina je za članstvo u EU aplicirala 28. februara, četiri dana nakon početka ruske invazije, dok su Moldavija i Gruzija to učinile 3. marta.

Time su ove dvije zemlje u eurointegracijskom procesu “preskočile” BiH i Kosovo, koje u tom redu čekaju već godinama.

Sve zemlje Zapadnog Balkana proklamovale su priključenje Evropskoj uniji kao svoj primarni strateški cilj i sve su u nekoj fazi procesa integracija. Kosovo i BiH imaju status potencijalnih kandidata, što znači da im je obećana mogućnost da se pridruže “kada na to budu spremni”.

“Moramo nešto i za Zapadni Balkan uraditi. Nadam se da će biti pomenut u narednim danima, ali se bojim da će biti apstraktno“, rekla je Tineke Strik, članica Evropskog parlamenta nakon sastanka u Predsjedništvu BiH, komentarišući mogućnost da u narednim danima Evropsko Vijeće olakša put BiH ka statusu kandidata za članstvo u EU.

“Jasno je koliko je ovaj problem veliki, posebno u svjetlu činjenice da državne institucije ne funkcionišu”, rekla je, i dodala da je to samo jedno od očekivanja koje EU ima od nosilaca vlasti u BiH.

I prije konferencije za medije, članica Evropskog parlamenta Tineke Strik oglasila se nakon razgovora sa članovima Predsjedništva BiH u utorak, te navela da je upućena jasna poruka članu Predsjedništva Miloradu Dodiku.

“Tokom našeg sastanka sa Predsjedništvom BiH izrazili smo punu podršku budućnosti BiH u EU. Ali smo takođe vrlo jasno rekli gospodinu Dodiku da ne može nastaviti svoju secesionističku politiku, aktivno podržavati Putinov rat u Ukrajini, a istovremeno napredovati na putu ka EU”, navela je Strik u objavi na svom zvaničnom twitter profilu.

Strik je potom novinarima poručila da BiH neće dobiti kandidatski status dok se ne odustane od donošenja zakona u entitetu Republika Srpska (RS) kojima se oduzimaju vitalne nadležnosti države BiH.

“Nužno je da se održe slobodni demokratski izbori i jasno je da će se održati. Drago bi nam bilo da to vidimo, ali nam je žao što to političari nisu mogli da urade. Sada je na građanima da odluče ko će da ih vodi”, rekla je Strik.

Upitan ranije za mogući kandidatski status za BiH, komesar za proširenje EU Oliver Varhelji je 17. juna podsjetio na to da BiH mora da ispuni 14 uslova iz Mišljenja Evropske komisije prije početka pregovora o članstvu.