BiH nije sigurno utočište za teroriste

Igor Crnadak – budva

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak kazao je danas u Budvi da BiH nije sigurno utočište za teroriste. On je istakao da očekuje da će se na predstojećem Samitu NATO-a u Varšavi (Poljska) čuti ohrabrujuće poruke za BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Crnadak, koji učestvuje na 2BS Forumu u Budvi, u izlaganju na panelu na kojem se govorilo o očekivanjima od NATO Samita u Varšavi, rekao je kako u BiH postoji konsenzus o fazi produbljivanja partnerstva sa NATO-om.

„Ono što bi željeli na Samitu NATO-a u Varšavi jeste još jednu priliku da podcrtamo našu posvećenost i spremnost da budemo snažni partneri i da predočimo neke od reformi koje smo odradili. Nadamo se da ćemo čuti neke ohrabrujuće poruke na Samitu vezano za BiH. Pokušaćemo da se naš Akcioni plan za članstvo aktivira što prije. Nije to pitanje interno-političko, imamo taj problem sa registracijom vojne imovine. Mislim da taj uslov registracije vojne imovine postaje naš ‘Sejdić-Finci’ u procesu NATO integracija. Vidjećemo kako će se to dalje odvijati, jer niko nema koristi od toga da MAP traje predugo“, kazao je Crnadak.

Osvrnuo se i na pisanje pojedinih medija u svijetu, koji su, kako je istakao, BiH proglasili sigurnim utočištem za teroriste.

„To nije pravično prema nama. BiH je šta god hoćete drugo, ali nije sigurno utočište za teroriste. Mi smo među prvim zemljama uveli propise kojima sankcionišemo borce na stranim ratištima“, kazao je Crnadak.

U Budvi je u toku To Be Secure (2BS) Forum, međunarodna konferencija koja se bavi pitanjima globalne i transatlantske bezbjednosti.