Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svečana akademija

BiH nisu učinile nezavisnom političke stranke već njeni građani

akademija

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je budućim generacijama da zapamte da se mogu osloniti samo na sebe, što je njegova generacija naučila iz svog iskustva

Vršiteljica dužnosti premijera KS Darja Softić-Kadenić izjavila je večeras u Sarajevu da Bosnu i Hercegovinu nisu učinile suverenom i nezavisnom političke stranke, etno-nacionalne ili bilo koje druge, već njeni građani i njeni narodi.

U obraćanju na Zajedničkoj svečanoj akademiji Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općina sa teritorije Kantona Sarajevo povodom Dana nezavisnosti BiH, Softić-Kadenić je navela da je važno svakodnevno podsjećati da je naša država suverena i nezavisna zato što su je takvom učinili njeni građani svojom slobodnom i demokratskom voljom.

– Mi danas nemamo BiH za kakvu su se građani izjasnili na referendumu jer je duboko podijeljena ekonomski i na svaki drugi način oslabljena. Na mojoj i budućim generacijama je još veća odgovornost da opravdamo žrtvu onih koji su branili ideju i viziju slobodne, nezavisne, građanske, demokratske, pluralističke i antifašističke BiH – istakla je Softić-Kadenić.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je budućim generacijama da zapamte da se mogu osloniti samo na sebe, što je njegova generacija naučila iz svog iskustva.

– Nemojmo da pravimo greške i oslanjamo se na lažne prijatelje i od njih očekujemo pomoć, jer niko ovu zemlju ne može voljeti više nego mi. Ako je mi ne volimo i ne cijenimo drugi sigurno neće – rekao je Komšić.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić naglasio je da danas slavimo našu nezavisnost, ali da ne smijemo zaboraviti da naša borba za slobodu i pravdu nije završena.

– Naka ovaj Dan nezavisnosti bude podsjetnik na našu zajedničku odgovornost za izgradnju moderne države Bosne i Hercegovine – potcrtao je Okerić.

Akademiji upriličenoj u Vijećnici prisustvovali su brojni članovi društvenog, političkog i kulturnog života BiH te članovi diplomatskog kora u našoj zemlji.