Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjedništvo bih

BiH od Hrvatske traži da pronađe drugu lokaciju za radioaktivni otpad

Milorad Dodik,Zeljko Komsic,Sefik Dzaferovic

Predsjedništvo je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da, putem bh. diplomatsko-konzularnih predstavništava informira zemlje članice Evropske unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o ovom pitanju i zahtjevu BiH

Bosna i Hercegovina zatražila je od Republike Hrvatske da lokaciju Trgovska gora u Općini Dvor, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice s BiH, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Jedan je to od zaključaka Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje je također zatražilo od susjedne države da na području svoje teritorije osigura drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini bh. granice.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, uime tročlanog šefa države, uputit će pismo predsjednici i premijeru Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i Andreju Plenkoviću, u kojem će ih obavijestiti o ovom zahtjevu BiH.

Predsjedništvo je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da, putem bh. diplomatsko-konzularnih predstavništava informira zemlje članice Evropske unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o ovom pitanju i zahtjevu BiH.

U okviru svoje nadležnosti, Predsjedništvo će insistirati na punoj zaštiti svih prava koja BiH pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava, najavljeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.