Kanada

BiH predstavljena na svjetskom kongresu edukacije u pravosuđu

edukacija sudija

Na panelu „Rodni identitet: Sudske kompetencije“, na kojem sudjeluju ugledni međunarodni stručnjaci, obratio se i direktor Centra za edukaciju sudaca i tužitelja u FBiH (CESTFBiH) Arben Murtezić, govoreći o iskustvima iz Bosne i Hercegovine

Uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, predstavnici centara za edukaciju sudija i (javnih) tužilaca u FBiH i RS prisustvuju 10. međunarodnoj konferenciji o temi „Učinkovita edukacija sudija: Razumijevanje ranjivih skupina“, koja se održava u Ottawi, Kanada, od 30. oktobra do 3. novembra.

Konferencija se održava u Nacionalnom pravosudnom institutu Kanade, a organizira je Međunarodna organizacija za edukaciju sudija (IOJT), koja je osnovana 2002. godine kako bi podržala napore institucija za edukaciju sudija širom svijeta.

Na panelu „Rodni identitet: Sudske kompetencije“, na kojem sudjeluju ugledni međunarodni stručnjaci, obratio se i direktor Centra za edukaciju sudaca i tužitelja u FBiH (CESTFBiH) Arben Murtezić, govoreći o iskustvima iz Bosne i Hercegovine.

Entitetski centri za edukaciju sudija i tužilaca imaju sveobuhvatnu podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu putem Ureda za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provođenje zakona (INL), što im je omogućilo učešće na ovogodišnjoj (IOJT) konferenciji.

Centri su se pridružili Međunarodnoj organizaciji za edukaciju sudija (IOJT) nakon učešća na konferenciji IOJT u 2019. godini, što je, također, podržao INL, saopćeno je iz CEST-a FBiH.