Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH prioritet mora biti ostanak, a ne odlazak obrazovanog kadra

BiH

okrugli sto sdp

Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je upriličila Okrugli stol, kojem su prisustvovali brojne gošće i gosti, te članice i članovi SDP BiH.

Edita Sulejmanović, koordinatorica i uvodničarka Okruglog stola, istaknula je da se radi o jednoj u nizu aktivnosti koju će SDP BiH provoditi u cilju što aktivnijeg animiranja naučnica i onih koje su na putu da to postanu, da se i same aktivnije uključe u progresivniju borbu za Bosnu i Hercegovinu, kojoj će prioritet biti ostanak, a ne odlazak obrazovanog kadra.

“Okrugli stol je povod i da se otvori jedna konstruktivna diskusija i podsjeti na važnost razvoja i unaprjeđenja naučno-istraživačkog rada i nauke općenito, te učešća i položaja žena u nauci. Mi, žene, se na sasvim specifičan način odnosimo prema životu, poslu, djeci i obrazovanju. Našem društvu nikad više nije trebao taj ženski pristup u određenim pitanjima, koja su u velikom broju slučajeva daleko više od „ženskih pitanja“. S druge strane, u našoj progresivnijoj borbi za ulogu koju itekako zaslužujemo u javnom i društveno-odgovornom životu u Bosni i Hercegovini, potrebna nam je podrška naših drugova i kolega, studenata, i profesora, jer zajedno možemo mnogo više”, navela je Sulejmanović.

Na Okruglom stolu je bilo riječi i o prijedlogu Nacrta Zakona o visokom obrazovanju, na koji su iz SDP BiH nekoliko puta u proteklom periodu upozoravali kada je u pitanju suštinska kontradiktornost ključnih odredaba, te destruktivnost po akademsku zajednicu.

“Visoko obrazovanje u Kantonu Sarajevo dovedeno je do ruba sramnim prijedlogom Nacrta Zakona, koji je ignorantski prema nauci i njenom značaju za razvoj društva. Shvatanje važnosti naučno-istraživačkog rada i izdvajanje sredstava za naučnu djelatnost i infrastrukturu mora biti mnogo značajnije od postojećeg, a autonomnost akademskog osoblja koje je izabrano u određeno nastavničko zvanje-neupitna, dodala je Sulejmanović.

sdp