Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH se može riješiti MMF-a i finansijskog ropstva. Rješenje je kontrolirana inflacija!?

5d571b1a3237feefc43c1bee6389f0e8

Gostujući u emisiji Pravda sa Sanjinom Bećiragićem na TV1, bivši federalni ministar finansija i bivši potpredsjednik Vlade FBiH Nikola Grabovac upozorio je da dalje zaduživanje kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vodi BiH u finansijsko ropstvo, kakvo danas ima Grčka.

nikola grabovac

“Niko iz struktura vlasti danas se ne opredjeljuje da stvara prihode, nastoje samo podići kredite kako bi izmirili obaveze.

Samo prave nova zaduženja. Nakon ovog, uslijediće još jedan kredit kod MMF-a i možda će to biti posljednji.

Četvrti korak je zaustavljanje svih kredita od MMF-a i traženje od države da izvrši prodaju i privatizaciju firmi, na koje se oni usmjere.

Moraćemo prodati domaće resurse da bismo vratili dug MMF-u”, upozorava on, uz konstataciju da ova finansijska institucija isključivo spašava vlade, a ne građane.

Grabovac traži zaustavljanje svih aranžana sa MMF-om i prodaje državnih firmi

Rješenje za izlazak iz ekonomske krize vidi i bez pomoći MMF-a. Za to je potrebna pomoć prijateljskih zemalja i dogovor ključnih domaćih političkih aktera.

“SAD su bez pokrića štampale više od četiri hiljade milijardi dolara. EU je donijela odluku da se bez pokrića štampa do hiljadu i sto milijardi eura. BiH ima konvertibilnu marku koja je 100 posto pokrivena stranim devizama, koje su čvrste i konvertibilne. Tvrdim da je u ovom momentu konvertibilna marka zdravija valuta nego američki dolar i euro.

Moj prijedlog je da krenemo u štampanje konvertibilne marke u ograničenoj sumi, negdje do 10-ak posto, da izazove inflaciju. U tom slučaju, zakonski se mora riješiti da je za kontrolu inflacije odgovorna Centralna banka BiH do deset posto.

Ako inflacija bude veća od deset posto, krivično će odgovarati rukovodioci Centralne banke BiH”, pojasnio je svoj prijedlog Grabovac.