BiH

BiH se može riješiti MMF-a i finansijskog ropstva. Rješenje je kontrolirana inflacija!?

26/05/2015

Gostujući u emisiji Pravda sa Sanjinom Bećiragićem na TV1, bivši federalni ministar finansija i bivši potpredsjednik Vlade FBiH Nikola Grabovac upozorio je da dalje zaduživanje kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vodi BiH u finansijsko ropstvo, kakvo danas ima Grčka.

nikola grabovac

“Niko iz struktura vlasti danas se ne opredjeljuje da stvara prihode, nastoje samo podići kredite kako bi izmirili obaveze.

Samo prave nova zaduženja. Nakon ovog, uslijediće još jedan kredit kod MMF-a i možda će to biti posljednji.

Četvrti korak je zaustavljanje svih kredita od MMF-a i traženje od države da izvrši prodaju i privatizaciju firmi, na koje se oni usmjere.

Moraćemo prodati domaće resurse da bismo vratili dug MMF-u”, upozorava on, uz konstataciju da ova finansijska institucija isključivo spašava vlade, a ne građane.

Grabovac traži zaustavljanje svih aranžana sa MMF-om i prodaje državnih firmi

Rješenje za izlazak iz ekonomske krize vidi i bez pomoći MMF-a. Za to je potrebna pomoć prijateljskih zemalja i dogovor ključnih domaćih političkih aktera.

“SAD su bez pokrića štampale više od četiri hiljade milijardi dolara. EU je donijela odluku da se bez pokrića štampa do hiljadu i sto milijardi eura. BiH ima konvertibilnu marku koja je 100 posto pokrivena stranim devizama, koje su čvrste i konvertibilne. Tvrdim da je u ovom momentu konvertibilna marka zdravija valuta nego američki dolar i euro.

Moj prijedlog je da krenemo u štampanje konvertibilne marke u ograničenoj sumi, negdje do 10-ak posto, da izazove inflaciju. U tom slučaju, zakonski se mora riješiti da je za kontrolu inflacije odgovorna Centralna banka BiH do deset posto.

Ako inflacija bude veća od deset posto, krivično će odgovarati rukovodioci Centralne banke BiH”, pojasnio je svoj prijedlog Grabovac.

Komentari

3 Comments

 1. Adnan_TZ

  26/05/2015 at 23:49

  Sve se može kad se hoće. MMF ce uzeti NASA bogastva koje su nam djedovi ostavili za našu djecu

 2. Safet

  28/05/2015 at 12:31

  A sta si ti to uradio da ti bude bolje u BiH?
  Neka se svako zapita sta je uradio da nam zajednica bude bolja, pa nek se onda komentarise..

 3. Safet

  28/05/2015 at 12:32

  I za ovu budalu gore, ne mozes ti svoj glas prodati banditu za vrecu brasna ili 50KM pa naredne cetiri godine dudlati palac i zaliti se kako ti je lose..

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.