Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najmoćnije države svijeta

BiH tema sastanka G7: Ostaviti po strani retoriku koja izaziva podjele i raspiruje strasti

g7 zemlje
Foto: Screenshot/ YouTube

“U potpunosti podržavamo izvršni mandat operacije EUFOR ALTHEA za podršku vlastima BiH u održavanju sigurnog i sigurnog okruženja u zemlji”, stoji u kominikeu grupe najrazvijenijih država svijeta

Ministri vanjskih poslova SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Japana i visoki predstavnik za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije, uz domaćina Italiju, održali su danas veliki sastanak.

U obimnom dokumentu, Bosna i Hercegovina dobila je posebno mjesto.

-Odlučno odbijamo svaki pokušaj unutrašnjih ili spoljnih aktera da potkopaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, izjavili su iz G7.

-U potpunosti podržavamo izvršni mandat operacije EUFOR ALTHEA za podršku vlastima Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog i sigurnog okruženja u zemlji – stoji u kominikeu grupe najrazvijenijih država svijeta.

Foto: Screenshot

Vodeći ljudi najjačih država svijeta ističu da su iznova posvećeni “sigurnosti, ekonomskom prosperitetu i evropskoj perspektivi šest zemalja Zapadnog Balkana kao ključnoj investiciji za mir i stabilnost”.

Napomenuli su na važnost unapređenja neophodnih unutrašnjih reformi, posebno u oblasti vladavine prava, uključujući borbu protiv organizovanog kriminala, nezakonitog finansiranja i korupcije.

-U potpunosti podržavamo dalji napredak u regionalnoj saradnji i integraciji, uključujući implementaciju Zajedničkog regionalnog tržišta, i ohrabrujemo lokalne političke elite da naprave odlučujući napredak u regionalnom pomirenju. U tom cilju, pozivamo Kosovo i Srbiju da bez daljeg odlaganja implementiraju Sporazum o putu normalizacije i Aneks za njegovu implementaciju usvojen 2023. Pozivamo obje strane da se konstruktivno angažuju u okviru dijaloga uz posredovanje EU, uzdržavajući se od provokacija, zapaljive retorike i nekoordiniranih akcija – stoji u saopćenju.

BiH je bila posebna tema sastanka.

-Pozivamo sve strane u Bosni i Hercegovini da ostave po strani retoriku koja izaziva podjele i raspiruje strasti, da izbjegnu bilo kakav čin koji bi mogao destabilizirati zemlju i da se fokusiraju na unutrašnje reforme koje bi zemlju približile ostvarenju njenih evroatlantskih aspiracija.

Pozdravljamo odluku Evropskog vijeća u martu 2024. da otvori pregovore za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Podržavamo mandat visokog predstavnika Christiana Schmidta – stoji u kominikeu G7.