Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH traži da Novak Đukić izdržava dvadesetogodišnju kaznu u Srbiji

BiH

novak djukic

Viši sud u Beogradu trebao bi sutra, 26. februara, razmatrati zahtjev bosanskohercegovačkih vlasti da Novak Đukić dvadesetogodišnu kaznu za ratne zločine služi u Srbiji, gdje se nalazi već dvije godine.

Iz Suda BiH su potvrdili da su zahtjev za priznavanje presude kojom je Đukić osuđen na 20 godina zatvora za ubistva na tuzlanskoj Kapiji proslijedili Srbiji, putem Ministarstva pravde BiH, krajem oktobra.

Đukićev advokat Milorad Konstantinović rekao je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) BiH da će odbrana tražiti da zahtjev bh. vlasti bude odbijen.

– Sud u Srbiji ne može ulaziti u krivicu u ovakvim slučajevima, jedino da prihvati ili da odbije zahtjev BiH. Tražit ćemo da Sud zatraži kompletnu dokumentaciju o predmetu iz Sarajeva i nadamo se da će tako uvidjeti da se radilo o kršenju prava jer je suđenje bilo nepravično – istaknuo je Konstantinović.

Advokat Konstantinović dodaje i da će odbrana najvjerovatnije nakon ovog ročišta od Suda BiH zatražiti obnovu postupka, obzirom da su obavili nezavisno balističko vještačenje kojim se, prema riječima branioca, dokazuje da je Đukić nevin.

Predsjednik Udruženja “Istina, pravda, pomirenje” iz Tuzle Sinan Alić nije optimističan da će Srbija prihvatiti presudu Suda Bosne i Hercegovine.

– U nekim ranijim slučajevima koji su se vezivali za ratne zločine imali smo neshvatljive odluke i Đukić je toliko dugo na slobodi, tako da nisam optimista, ali mi ćemo svakako pratiti ovo ročište – najavio je Alić, prenosi BIRN.

Đukić je proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu. U granati koja je ispaljena na tuzlansku Kapiju ubijena je 71 osoba.

On je pušten iz zatvora u februaru 2014. nakon što je Ustavni sud BiH, zbog pogrešne primjene zakona, ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina.

Sud BiH je smanjio kaznu Đukiću na 20 godina zatvora u junu 2014, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud da se osuđeni nalazi na liječenju u Srbiji.

U oktobru 2014. godine za njim je raspisana potjernica, jer se nije odazvao na izvršenje kazne.