Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće Evrope

BiH treba “hitno djelovati” kako bi se uskladila sa Istanbulskom konvencijom

vijece evrope bih istanbulska konvencija

GREVIO poziva vlasti da izmijene članove u zakonu za seksualno nasilje koji su tretirani u državnim, entitetskim i zakonima Brčko distrikta kako bi u potpunosti uključili pojam nedostatka slobodnog pristanka kako to zahtijeva Istanbulska konvencija i da preciziraju vrstu seksualnih radnji bez pristanka koji su kriminalizirani u skladu sa konvencijom

U svom prvom izvještaju o osnovnoj evaluaciji o Bosni i Hercegovini, Grupa eksperata Vijeća Evrope za akciju protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (GREVIO) ističe pozitivne zakonske i političke korake koje su poduzele vlasti u BiH, ali i navodi i dodatne mjere za ispunjavanje zahtjeva Konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija).

U svom izvještaju, objavljenom danas, GREVIO pozdravlja politike za osiguranje rodne ravnopravnosti, uključujući rodno osjetljivo budžetiranje u ministarstvima na državnom i entitetskom nivou i uspostavljanje kontakt osoba za rodnu ravnopravnost.

U izvještaju se ističu pozitivni koraci, uključujući donošenje novog krivičnog zakonodavstva kojim se uvode krivična djela prisilnog sakaćenja ženskih spolnih organa (Female genital mutilation – FGM), prisilne sterilizacije, uhođenja, seksualnog uznemiravanja i prisilnog braka.

GREVIO je pohvalio pružanje specijalističke podrške žrtvama u postupcima procesuiranja nasilja u porodici, putem „osobe od povjerenja“, koja pomaže žrtvama i prisustvuje svim njihovim sastancima i saslušanjima pred javnim institucijama, uključujući policiju i sudove.

Međutim, bazirajući svoje nalaze na informacijama dobijenim od vlasti, civilnog društva i drugih izvora, uključujući posjetu Bosni i Hercegovini, GREVIO identificira izazove koji zahtijevaju “hitno djelovanje” vlasti kako bi se uskladili sa Istanbulskom konvencijom.

GREVIO poziva vlasti da izmijene članove u zakonu za seksualno nasilje koji su tretirani u državnim, entitetskim i zakonima Brčko distrikta kako bi u potpunosti uključili pojam nedostatka slobodnog pristanka kako to zahtijeva Istanbulska konvencija i da preciziraju vrstu seksualnih radnji bez pristanka koji su kriminalizirani u skladu sa konvencijom.

Osim toga, treba da usvoje mjere kako bi osigurale da se svako krivično djelo seksualnog nasilja primjenjuje na bivše ili sadašnje supružnike ili partnere i da se osiguraju proporcionalne i odvraćajuće sankcije za sve seksualne radnje bez pristanka žrtve, bez obzira na lična svojstva.

Kako se u izvještaju nalazi da trenutno nije predviđen jasan put i sistem upućivanja za žrtve seksualnog nasilja i da su njege traume i dugotrajno psihološko savjetovanje nedovoljni, GREVIO poziva vlasti da uspostave centre za slučajeve silovanja i/ili koji upućuju da se dogodilo seksualno nasilje, a koji će pružati neposrednu medicinsku, traumatsku podršku, forenzičke preglede i psihološku pomoć od strane kvalificiranih stručnjaka, u skladu sa standardima sporazuma.

Što se tiče prava na starateljstvo i posjete, GREVIO apelira na vlasti da preduzmu “prioritetne radnje“ kako bi se osigurala sigurnost žrtava i njihove djece i da se “razbije začarani krug moći i zloupotreba“ koji vrše počinioci.

Naprimjer, vlasti moraju zakonom predvidjeti izuzeće od obaveznog posredovanja u postupcima koji se odnose na odvajanje, starateljstvo i pravo na posjetu u slučajevima nasilja, uključujući nasilje u porodici, i izričito predvidjeti zakonom da se incidenti nasilja u porodici nad nezlostavljajućim njegovateljima mogu uzeti u obzir pri određivanju prava na starateljstvo i posjete.

Porodični sudovi bi trebali uzeti u obzir sve epizode nasilja u porodici, uključujući i konsultacije sa svim relevantnim stručnjacima. Svi relevantni stručnjaci, posebno osoblje centara za socijalni rad i sudije porodičnih sudova, treba da budu obučeni da tretiraju slučajeve nasilja u porodici i opremljeni smjernicama koje će im omogućiti da ispune svoju obavezu osiguranja sigurnosti za žrtve, navodi se u prvom izvještaju Vijeća Evrope o osnovnoj evaluaciji o Bosni i Hercegovini po pitanju usklađivanja sa Konvencijom o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.