BiH

BiH u svjetskom vrhu po konzumiranju duhana 

26/06/2018

Bosna i Hercegovina je među prvih 20 država na planeti po konzumiranju duhanskih proizvoda.

Među pet država svijeta s najvećom potrošnjom cigareta po glavi stanovnika je Makedonija, a godišnje stanovnik te zemlje ispuši čak 2.785 cigareta. Odmah iza nje je Albanija, sa 2.491, a nešto iza njih na svjetskoj listi su Srbija i Bosna i Hercegovina, izvještava „Tobacco Atlas“ (TA), organizacija koja prati potrošnju ove vrste proizvoda u svijetu, piše Avaz.

U Srbiji je prosjek 1.899 ispušenih cigareta po stanovniku, dok se u BiH godišnje ispuši 1.767 cigareta po glavi stanovnika.

Ističe se i da je u posljednja dva desetljeća prisutan trend smanjenja konzumiranja duhana u našoj zemlji. Iako nije drastičan, pad je uočljiv i prelazi pet posto. Ipak, nešto malo manje od 50 posto ukupnog stanovništva BiH registrirani su pušači. Među njima je i najmanje 3.000 djece do 14 godina.

Zanimljivo je da u susjednoj Hrvatskoj potroše „tek“ 1.579 cigareta godišnje po stanovniku.

Svake godine ”Tobacco Atlas” objavljuje listu od 184 države svijeta i upoređuje trendove na tržištu. Prema njihovoj analizi, u protekla dva desetljeća Makedonija je jedna od rijetkih država svijeta gdje je zabilježen rast konzumenata cigareta. Raste i postotak oboljelih od bolesti koje prate ovu lošu naviku, posebno od raka pluća. Po broju oboljelih i umrlih od te bolesti Makedonija je na četvrtom mjestu svjetske liste.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.