Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nezakonit boravak

BiH započela deportacije ilegalnih migranata iz Pakistana

deportacija migranata1 (1)

BiH je jedna od rijetkih zemlja koja je uspjela potpisati ovaj sporazum sa Pakistanom i počela da vrši prinudne deportacije

Bosna i Hercegovina je prva država u regionu, odnosno na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti, koja je počela sa deportacijama državljana Pakistana koji nezakonito borave u našoj zemlji.

Služba za poslove sa strancima BiH, nakon okončanih složenih i dugotrajnih procedura, danas je sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo izvršila povratak prve grupe migranata po Sporazumu o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Pakistana koji su u novembru 2020.godine potpisali ministar Selmo Cikotić i ministar unutrašnjih poslova Pakistana Ijaz Ahmed Shah, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Riječ je o osobama koje su bile smještene pod nadzor u Imigracioni centar Službe, a prisilno udaljenje realizovano je komercijalnim letom sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, uz pratnju službenika obezbjeđenja i pratnje Službe za poslove sa strancima do Islamabada, gdje su predati nadležnim organima Pakistana.

BiH je jedna od rijetkih zemlja koja je uspjela potpisati ovaj sporazum sa Pakistanom i počela da vrši prinudne deportacije.

U saopćenju se navodi da su povratku prve grupe migranata iz Pakistana prisustvovali predstavnik Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Saša Kecman i zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Ukazano je na važnost otpočinjanja ovog procesa za koji su u proteklom periodu izvršene brojne pripreme, pregovori i usklađivanje procedura između institucija BiH i Pakistana.

Naglasili su da se ovim činom pokazuje odlučnost Ministarstva sigurnosti i Službe za poslove sa strancima BiH da se suprotstave svim oblicima ilegalnih migracija i spremnost BiH da izvrši povrat u zemlju porijekla osoba koje ne ispunjavaju uslove za međunarodnu zaštitu.

Nakon ove redmisije, koja će biti iskorištena i za provjeru efikasnosti procedura povratka, očekuje se da će uslijediti i povratak novih grupa ilegalnih migranata, saopćeno je.