Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH zatvara granicu nakon što primi 5.000 izbjeglica

BiH

mektic

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, danas je najavio da će se po pitanju izbjegličke krize ponašati slično zemljama u regionu. Prema njegovim riječima, čim kapaciteti BiH budu popunjeni, a oni nisu veliki, biće zatvorene granice, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima ministra Mektića sve je izvjesniji scenario prema kojem će jedan od izbjegličkih koridora ići preko BiH. U skladu s tim državni organi su spremni da reaguju.

Prema riječima ministra bezbjednosti Mektića sve je izvjesniji scenario prema kojem će jedan od izbjegličkih koridora ići preko BiH. U skladu s tim državni organi su spremni da reaguju

“S obzirom na razvoj situacije posljednjih nekoliko dana generalno se mijenja politika prema izbjegličkoj krizi u ovom regionu. Stoga ćemo i mi morati da se ponašamo u skladu sa onim što se dešava. Mađarska i Hrvatska su zatvorile granice prema Srbiji, pa je sve realnija opcija da izbjeglice počnu pristizati na granice naše zemlje. I Slovenija najavljuje da neće dozvoliti koridor za Zapadnu Evropu i to BiH stavlja pred veliki izazov. Sve to dovodi u pitanje kapacitete da se BiH uključi u plansko rješavanje ovog problema. Ukoliko stanje kakvo je sada u regionu ostane, onda će izbjeglice dolaziti u BiH i neće imati gdje dalje da idu, jer su svi koridori ka zapadu zatvoreni. U tom slučaju BiH čim popuni svoje kapacitete, a to je prema nekim procjenama oko 5.000 ljudi, zatvorićemo granicu. Jedino u slučaju da naša zemlja bude neka vrsta tranzita ka Evropskoj uniji onda to nećemo učiniti. Naprotiv, tada ćemo učiniti sve da izbjeglicama obezbijedimo sve što je potrebno za jedan dostojanstven prolazak kroz BiH bez obzira o kojem se broju ljudi radi”, jasan je Mektić.

Kada je u pitanju operativni plan za prihvat izbjeglica koje bi mogle doći u BiH ministar kaže da je on usvojen od strane Vijeća ministara, te da su sve institucije obavile svoje dio posla.

“Što se tiče bezbjednosnih agencija, spremni smo za dolazak izbjeglica. Jučer sam imao sastanak sa predstavnicima svih agencija u BiH i informisan sam kako su završile sve što je bilo u planu. Imamo spremne ljudske i materijalne resurse u našim mogućnostima da se nosimo s ovim problemom. Nećemo dozvoliti da dođe do jednog anarhičnog stanja u zemlji. Ne smijemo dozvoliti da nam uđe desetine hiljada migranata, a mi realno nemamo kapacitete za njihov smještaj. Za sada nema niti jednog migranta koji se pojavio na granici BiH. U stalnom smo kontaktu sa predstavnicima lokalnih zajednica gdje pretpostavljamo da bi moglo doći do ulaska izbjeglica. U skladu sa razvojem situacije ćemo zajednički reagovati kako bi im osigurali dostojanstven boravak u BiH. Međutim, ponavljam da smo spremni da zatvorimo granice onog momenta kada popunimo kapacitete”, priča Mektić.

Odluku o zatvaranju granica BiH može donijeti Vijeće ministara u trenutku kada procijeni da je to potrebno, a nju će na terenu realizovati Granična policija.

“Ukoliko Granična policija ne bude u stanju ispoštovati našu odluku, onda će im u pomoć doći entitetske policije. Cijelo vrijeme dok smo u fazi priprema za ovaj problem sa izbjeglicama vršili smo procjene, koje sada govore da je sve izgledniji taj alternativni koridor preko BiH. U njegovom rješavanju imamo obećanja od međunarodnih organizacija da će nam pomoći, ali od strane Evropske komisije nemamo signal da ćemo dobiti finansijsku podršku. U razgovoru sa kolegama iz Srbije saznao sam da ni oni nisu dobili takvu pomoć. Zbog toga i govorim kako ćemo u cijeloj ovoj priči reagovati u skladu sa svojim kapacitetima. Ne možemo mi nekome sa strane, bez obzira ko je on, osigurati veće benificije nego našim građanima”, zaključio je Mektić.

Izbjeglička kriza u Evropi sve je aktuelnija tema u cijeloj regiji. Broj migranata koji svakodnevno pristižu iz Grčke na ove prostore sve je veći, a zemlje se s njim sve teže nose. Ukoliko zaista dođe do dolaska izbjeglica na granice BiH najugroženiji su granični prelazi sa Srbijom u blizini Bijeljine. Trenutno je nerealna opcija da migranti dođu na južne granice BiH, jer bi se u takvoj varijanti trebao stvoriti novi koridor koji bi išao preko Albanije, Kosova i Crne Gore do BiH.