BiH zemlja s najnižim postotkom djece u predškolskom obrazovanju

BiH

djeca skola

Međunarodna konferencija “Kompetencije u predškolskom odgoju i obrazovanju” održava se danas i sutra u Travniku u okviru projekta “Teacher”, čiji je cilj harmonizacija i unaprjeđenje nastavnih planova studija za predškolsko obrazovanje djece, te kompetencija i vještina budućih odgajatelja.

Projekt “Teacher” dio je programa Erasmus+, a Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku glavni je nositelj tog projekta, financiranog sredstvima Europske unije.

Kako je rečeno, glavni cilj današnje konferencije je predstavljanje rezultata istraživanja koje je provedeno među interesnim grupama predškolskog odgoja te analize studijskih programa predškolskog odgoja sveučilišta koja su uključena u projekt “Teacher”.

Predsjednica Društva zaposlenika predškolskih ustanova Federacije BiH Ljiljana Kovač upozorila je da se situacija u predškolskom obrazovanju u Federaciji BiH razlikuje od županije do županije, ali da je zajednički problem nedovoljan broj djece uključen u predškolsko obrazovanje.

– U Federaciji BiH je to od pet do sedam posto djece, a u BiH do osam posto, što je najniži postotak kada je riječ o europskim zemljama. Problem je to naših vlasti, jer imate neke županije gdje je predškolski odgoj obvezan, u drugima to nije, a radi se temelju obrazovanja u koji mora biti uključeno što više djece – istaknula je Kovač, dodavši da se u osmišljavanju nastavnih planova i programa za školovanje odgajatelja moraju uvažiti i sugestije roditelja i odgajatelja.

Prodekan za nastavu na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Siniša Opić kazao je da je propitivanje kvalitete predškolskog odgoja i obrazovanja nužno, jer se svakoj zemlji koja ulaže u ovaj vid obrazovanja dugoročno jamči uspjeh.

– Sva istraživanja pokazuju da je za zdrav psihosocijalni razvoj čovjeka vrlo važno rano djetinjstvo i da greške napravljene u tom periodu mogu ostaviti nesagledive posljedice. Te se greške ne smiju činiti i zato je propitivanje kurikuluma u interesu zemalja članica EU ali, naravno, i BiH – istaknuo je Opić.

Voditeljica ekspertnog tima projekta “Teacher” i predstavnica Univerziteta u Travniku Amra Tuzović kazala je da je će sudionici projekta i konferencije mapirati trenutno stanje i potrebe predškolskog obrazovanja te odrediti daljnje korake kako bi se došlo do kvalitetnog obrazovanja i kompetentnih odgajatelja.

U projektu “Teacher” sudjeluje šest sveučilišta iz BiH, te četiri partnera iz Europske unije, a trajat će do listopada 2019. godine.