Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvijestio i Daily mail

Bihać među top 16 evropskih destinacija za posjetu u 2022. godini

bihac panorama

Ukoliko se u vidu ima to da je Bihać posljednjih godina najviše poznat zbog migranata, a BiH se posljednjih mjeseci spominje i u evropskim medijima samo po političkoj krizi onda je to što se grad na Uni našao u društvu gradova u kojima turizam decenijama uveliko cvjeta zaista uspjeh

Grad Bihać našao se na listi top 16 najpoželjnijih turističkih destinacija za posjetiti u 2022. godini. Listu je objavio globalno poznati magazin Time Out specijaliziran za preporuke putovanja i otkrivanje najboljih turističkih ponuda u gradovima od prirodnih ljepota, do kulture, umjetnosti klubova, hrane…

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Listu najpoželjnijih gradova koje je kako se navodi u vrijeme pandemije Covid 19 i brojnih ograničenja pri putovanjima moguće posjetiti i vozom i autobusom prenijeli su brojni mediji u Evropi, a među njima i britanski Daily Mail.

Tako su svi oni koji su mogli pročitati ovaj tekst, a koji su kako se vidi na internet stranici britanskog dnevnika mnogi i podijelili, vidjeli da je među najpoželjnijim destinacijama i grad Bihać u Bosni i Hercegovini koji se od preporučenih 16 evropskih gradova našao na 11. mjestu.

U preporuci za posjetu ovom bh. gradu navodi se da se “Bihać smjestio na obalama čarobne rijeke Une”, koju Time Out opisuje kao najljepšu rijeku Bosne.

Dalje se navodi da Bihać nudi priliku za savršen odmor svim ljubiteljima prirode, da postoji biciklistička staza od centra grada do tvrđave na Sokocu u blizini grada, a iz ponude izdvajaju i Japodske otoke i Eko-selo Natura Art.

Inače, prvo mjesto na top listi preporučenih destinacija Time Out-a zauzima Arles u Francuskoj, na drugom je Brno u Češkoj, a na trećem Kaunas u Litvaniji.

Slijede Odense (Danska), Ljubljana (Slovenija), Oslo (Norveška), Turku (Finska), Valencia (Španija), Sheffield (Engleska) i Trikala (Grčka).

Na listi su se ispod Bihaća našli i to sljedećim redoslijedom Liverpool (Engleska), Roterdam (Holandija), Milano (Italija) Freiburg (Njemačka) i Inverness (Škotska) .

Činjenica da je Bihać prepoznat kao jedna od top 16 destinacija u Evropi koja ulaže ogromna sredstva i napore za razvoj turizma pokazuje i da su u tom dijelu BiH učinjeni izuzetni iskoraci koji su postali vidljivi i specijaliziranim evropskim magazinima čije se preporuke uvažavaju.

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona za Fokus kaže da je ovo veliki podstrek kako za Bihać, tako i za čitav taj kraj, te da će Vlada USK-a nastaviti ulagati napore kako bi pored posjetitelja, u USK-a privukli i investitore čija ulaganja bi svakako doprinijela tome da turistički potencijali USK-a dođu još više do izražaja i ojačaju turizam kao jednu od prosperitetnijih privrednih grana ovog kraja.

Mustafa Ružnić

– Raduje nas da se Bihać našao na ovoj prestižnoj listi , a ja kao premijer i čitava Vlada USK-a, zajedno s turističkim zajednicama gradova i općina USK-a nastavit ćemo raditi na tome da stvorimo što bolji pravni i finansijski ambijent za još kvalitetnije djelovanje turističkih djelatnika. U tom pravcu Vlada USK-a već je donijela novi Zakon o turizmu i omogućila turističkim zajednicama gradova i općina da se svaka i svaki od njih shodno potencijalu kojim raspolažu predstave u najboljem svjetlu. Značajni pomaci već su napravljeni i u ovoj godini, kada smo nakon stagnacije uzrokovane prvo migrantskom krizom, a potom i pandemijom Covid 19 uspjeli vratiti određen broj turista na onaj nivo koji smo imali 2018. godine. Stoga, činjenica da o Bihaću u pozitivnom svjetlu i kao poželjnoj turističkoj destinaciji danas pišu vodeći turistički magazine u Evropi i nas kao Vladu USK-a učvršćuje u opredijeljenosti da i u 2022. godini, putem Ministarstva privrede podstičemo rad turističkih zajednica gradova i općina, kaže premijer Ružnić.

Ukoliko se u vidu ima to da je Bihać posljednjih godina najviše spominjan po velikom broju migranata i migrantskoj krizi, onda je to što se grad na Uni našao u društvu gradova u kojima turizam decenijama uveliko cvjeta zaista uspjeh. Dodamo li ovim pokazateljima i taj da se BiH posljednjih mjeseci u evropskim i svjetskim medijima spominje uglavnom samo zbog političke krize, onda je ova vijest o Bihaću i njegovom pozicioniranju na prestižnoj listi još pozitivnija.