Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brojna oštećenja

Bihaćki muftija obišao Bosansku Kostajnicu nakon zemljotresa

Bosanska_Kostajnica__potres_muftija_bihacki (1)

U narednom periodu će se obaviti detaljna analiza i utvrditi stvarna šteta, nakon čega će Medžlis IZ Bosanska Kostajnica krenuti u sanaciju džamije Azizija

Bosanska Kostajnica, grad na sjeverozapadu Bosne, na granici sa Republikom Hrvatskom, 40 km udaljenosti od grada Petrinje gdje se 28. decembra  desio snažan zemljotres intenziteta 6,3 po Rihteru, osjetila je snagu tog potresa.

Najviše oštećenja u Bosanskoj Kostajnici su pored zgrade srednje škole, zgrade općine i stotine javnih i privatnih objekata, pretrpjela džamija “Azizija” i zgrada Medžlisa IZ Bosanska Kostajnica, saopćeno je Muftijstva bihaćkog.

Tim povodom je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić zajedno sa svojim saradnicima posjetio Medžlis IZ Bosanska Kostajnica, sastao se sa glavnim imamom i Izvršnim odborom Medžlisa, te obavio razgovor sa načelnikom Općine Kostajnica Nikolom Janjetovićem.

– Zemljotres je bio veoma snažan nakon čega je nastala velika uznemirenost cijelog stanovništva. Pored petero povrijeđenih, ljudskih žrtava, Bogu hvala, nije bilo. Međutim, materijalne štete su zaista velike. Na našoj džamiji je popuaco zid koji spaja džamiju i munaru, svi sastavni zidovi u džamiji su popucali – kazao je glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Kostajnica Haris-ef. Ahmić.

Navodi da je slična je situacija sa zgradom medžlisa gdje se mogu golim okom vidjeti pukotine na vanjskom i unutrašnjem dijelu zgrade.

– Nedugo nakon zemljotresa, našeg muftiju hafiza Mehmed-ef. Kudića smo upoznali i predočili mu informacije koje su nam tada bile dostupne. On nas je i posjetio, te obišao zajedno s nama džematlije koje su pretrpjele štetu usljed ovog potresa. Zahvaljujemo mu se na brizi i promtnoj reakciji – izjavio je ef. Ahmić.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je zajedno sa  Harisom Veladžićem, rukovodiocem Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog, posjetio Bosansku Kostajnicu i obišao povratnike čija je imovina oštećena u potresu.

– Glavni imam je obavijestio muftiju Kudića o posljedicama potresa, muftija je odmah došao na lice mjesta i obavio potrebne konsultacije, te posjetio naše povratnike. Muftija je obećao pomoć i podršku Medžlisu IZ Bosanska Kostajnica u saniranju štete, ali i džematlijama kojima je neophodna podrška državnih institucija u saniranju njihovih kuća. Sastanak sa načelnikom općine Nikolom Janjetovićem je bio posebno važan, jer je načelnik prenio muftiji sve važne informacije o posljedicama ovog potresa, te su razgovarali o modalitetima pomoći u sanaciji posebno vakufskih objekata – istakao je  Haris Veladžić.

U narednom periodu će se obaviti detaljna analiza i utvrditi stvarna šteta, nakon čega će Medžlis IZ Bosanska Kostajnica krenuti u sanaciju džamije Azizija i sjedišta Medžlisa, te će posredovati u sanaciji kuća i oštećenih objekata naših povratnika. Na tom putu će im svakako trebati mnogo podrške i sredstava prijatelja iz cijelog svijeta, navodi se u saopćenju.