Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

BIHAMK objavio gdje na cestama ima najviše snijega, FHMZ najavljuje da će ga biti još

Snijeg na Jahorini
30.11.2019., Jahorina, Bosna i Hercegovina - Snijeg na Jahorini.rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Danas će u Bosni biti pretežno oblačno vrijeme. Prijepodne slaba kiša na području Krajine i dijelu sjevera Bosne. U jutarnjim satima u višim područjima slab snijeg

U Bosni i na sjeveru Hercegovine jutros je oblačno vrijeme. Slaba kiša je registrovana na području Krajine i dijelu sjevera Bosne, a u višim područjima slab snijeg. U većem dijelu Hercegovine mala do umjerena naoblaka.

Temperature zraka izmjerene u 07.00 sati: Bjelašnica -6; Livno -3; Bugojno i Drvar -2; Ivan Sedlo -1; Široki Brijeg i Stolac 0; Sanski Most i Sarajevo 1; Tuzla i Zenica 2; Bihać i Gradačac 3; Mostar 7 i Neum 8 stepeni.

Danas će u Bosni biti pretežno oblačno vrijeme. Prijepodne slaba kiša na području Krajine i dijelu sjevera Bosne. U jutarnjim satima u višim područjima slab snijeg. U većem dijelu Hercegovine pretežno sunčano. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 6, na jugu zemlje do 12 stepeni.

U Sarajevu će biti oblačno. Najviša dnevna temperatura zraka oko 3 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Upozorenje BIHAMK-a

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, ovoga jutra se saobraća po vlažnom i mokrom kolovozu, uz pojačan promet vozila.

Upozorava se na dionice u višim planinskim predjelima, gdje ima raskvašenog snijega na kolovozu. U jutarnjim satima, uslijed nižih temperatura, na svim tim dionicama moguće je formiranje poledice. Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Prognoza za naredne dane

U petak od jutarnjih sati povećanje oblačnosti sa zapada će usloviti pretežno oblačno vrijeme. Prije podne po kotlinama u Bosni magla i niska naoblaka. Tokom noći na subotu u nizinama se očekuje kiša, a u višim područjima snijeg. Vjetar slab južnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2°C, na jugu zemlje do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9°C, na jugu zemlje do 11°C.

U subotu prolazne padavine većinom u jutarnjim satima. U centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima slabije padavine prije podne. U nizinama se očekuje kiša ili susnježica, a u višim područjima snijeg. U drugoj polovini dana postepeno smanjenje oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 4°C, na jugu do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8°C, na jugu do 12°C.

U nedjelju će prije podne po kotlinama u Bosni magla i niska naoblaka. U drugom dijelu dana se očekuje jače naoblačenje. Vjetar slab južnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 2°C, na jugu zemlje do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9°C, na jugu zemlje do 11°C.

U ponedjeljak pretežno oblačno sa kišom u nizinama i snijegom u višim područjima. Vjetar umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 4°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8°C, na jugu zemlje do 12°C.