Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BIHAMK: Pojačan promet prema jugu BiH

saobracaj1111

Pretežno vlažan ili mokar kolovoz i pojačan promet vozila prema jugu Bosne i Hercegovine, karakterišu ovoga jutra saobraćajnu situaciju u BiH.

Apeluje se na vozače da voze oprezno i da prilagode vožnju trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Od puteva sa aktuelnim radovima izdvaja se autoput Banja Luka-Bosanska Gradiška (lokalitet petlje Mahovljani), zatim magistralni putevi: M-17 Nemila-Topčić Polje, M-4 Banja Luka-Čelinac, M-18 Priboj-Simin Han i M-5 Rakovica-Kobiljača, kao i magistralni putevi na području Gračanice (M-4), Prozora (M-16.2), Kladnja (M-18), Donjeg Vakufa (M-16) i Livna (M-6.1).

Prema informacijama prikupljenim od granične policije BiH, pojačan je promet vozila na većini graničnih prijelaza, na ulazima i izlazima iz naše zemlje. Zadržavanja trenutno nisu duža od 30 minuta. Zbog radova na GP Orašje-Županja na području Hrvatske, vozila saobraćaju usporeno u oba smijera. S obzirom da su i ove sezone najduža zadržavanja evidentirana na na GP Doljani preporučujemo korištenje graničnih prijelaza Gabela Polje, Zvirići, Bijača, Crveni Grm i Orahovlje, a onima koji putuju na podučje Dubrovačke regije ili Pelješac preporučujemo granične prijelaze Čepikuće i Ivanica. Na svim preporučenim prijelazima zadržavanja su znatno kraća nego na Doljanima.

Apeluje se na vozače da prije polaska na putovanje provjere svu potrebnu dokumentaciju, kao i važnost svih dokumenata neophodnih za prelazak granice.

Bosanskohercegovački auto-moto klub /BIHAMK/ u periodu do 06. avgusta u saradnji sa lokalnom policijom realizuje tradicionalnu saobraćajno-preventivnu akciju kontrole tehničke ispravnosti putničkih motornih vozila pod nazivom “Putujte sigurno”.