Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bijedić: Dobra im je produkcija spotova, samo nema autoputa

BiH

bijedic

Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP Tuzla i bivši ministar saobraćaja i komunikacija u Vladi FBiH govorio je na temu zastoja izgradnje autoputa u FBiH i, kako je rekao, štete koju zbog toga trpe privreda i građani.

On je, obraćajući se novinarima, kazao da je vlast na čelu sa SDA i premijerom Fadilom Novalićem za protekle četiri godine trebala biti ocijenjena na skali od 1 do 5 – sa nula.

On je istakao da je žalosno da JP Autoceste snimaju promo spotove kako će izgledati putevi, umjesto da se bave izgradnjom.

– Dobra im je produkcija, moram priznati, ali nula je ocjena rada vlasti kada je riječ o izgradnji autocesta. To je argumentirano, jer nije napravljen ni jedan kilometar autoceste – rekao je Bijedić na konferenciji za novinare danas u centralni SDP-a u Sarajevu.

Bivši ministar je kazao da je SDP akuelnoj vlasti ostavio dosta projekata koje je trebalo realizirati. Napomenuo je da je ostavljen i novac za te projekte.

– Prvi veliki tender koji je 2015. započeo je obilaznica oko Zenice u dužini od 1,8 km. Rok za izgradnju bio je 2018. Neće biti gotov ni naredne dvije godine. Drugi tender, i najsporniji, za koje bi i mnoge institucije /pravosudne/ trebale da se pozabave je dionica Počitelj – Zvirovići – kazao je Bijedić. Izgradnjom ove dionice, dodao je, građani bi se lakše uključivali na autoput od Međugorja do Bijače.

– Podsjećam da je taj dio autoputa urađen u vrijeme SDP-a. Na taj način bi se i promet roba i ljudi ubrzao. 2015. prvi put raspisan je tender i spreman je novac. Najpovoljnija ponuda je bila od strane Heringa, drugoplasirana je bila firma Strabag koja je bila skuplja za 36 miliona KM. Uprava JU Autocesta je pokušala favorizirati skuplju kompaniju i tender je poništen. Godine 2017. raspisan je drugi tender i opet je strana firma favorizirana. Tada su regairali kreditori i tender je ponovo poništen. Sada je opet raspisan. Da je 2015. izabran najpovoljniji ponuđač mi bismo se vozili ovom cestom – dodao je Bijedić.

Treći veliki projekat za koji Bijedić kaže da su iz SDP-a ostavili sadašnjoj Vladi, je dionica autoceste od Bune do Počitelja u koji je uključen i most na toj dionici.

Na pitanje da komentira svečano otvarenje dionice puta Svilaj – Odžak, koja ne vodi nigdje, Bijedić je kazao:

– Mi smo napravili dionicu Svilaj – Odžak. To je 10-tak kilometara dužine. U potpunosti je urađena: temelji, vijadukti, svi prateći objekti… Nismo uradili završni habajući sloj, a nismo jer ta cesta vodi ‘od nigdje za ništa’. Most nije napravljen i nema potrebe da se završni dio habajući asfalta, da ne bi propadao. Ovako, oni su prosuli taj asfalt i sad po njemu voze traktori i izrast će trava iz tog asfalta do momenta kad se most završi. Tehnički je neispravno da se uradi taj sloj prije nego što će se dionica pustiti u promet. Sada tamo kombajni voze – kazao je Bijedić.