BiH

socijaldemokrate bih

Bijedić: Krivične prijave protiv pučista u TK koji ruše ustavni poredak FBiH

04/01/2021

"Pučisti očigledno ne mare za Ustav, zakone i procedure, pa ne žele čekati da se okonča postupak pred Ustavnim sudom Federacije BiH"

Grupa nezadovoljnih zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona pokušala je posljednjeg dana prošle godine srušiti ustavni poredak Federacije BiH, nelegalno zaposjesti Skupštinu i oboriti Vladu TK. To im, kao što je poznato, nije uspjelo, poručuju iz Socijaldemokrata BiH.

– Nakon neuspjelog puča, grupa nezadovoljnih zastupnika iz reda SDP, SBB, PDA i Naše stranke pokušava uspostaviti parainstitucije – nekakvu krnju Skupštinu i birokratsku Vladu TK, bez ministara. Poturaju to pod frazom da u Tuzlanskom kantonu “djeluju dvije Skupštine i dvije Vlade TK”. Uzaludan je i ovaj pokušaj pučista, jer građani znaju da postoji samo jedna Skupština i samo jedna Vlada TK, one koje su legalno izabrane, uz poštovanje Ustava, zakona i svih legalnih procedura. Sve ostalo je nelegalno – saopćeno je iz ove stranke.

Nadalje, navode da postoji i inicijativa za smjenu legalne Vlade TK, “ali je ona upitna, zbog pokrenute apelacije kod Ustavnog suda Federaije BiH – zbog narušavanja vitalnog nacionalnog interesa”.

– Pučisti očigledno ne mare za Ustav, zakone i procedure, pa ne žele čekati da se okonča postupak pred Ustavnim sudom Federacije BiH. Zbog toga se služe prljavim trikovima, skrećući pažnju sa svojih nezakonitih pokušaja državnog udara i stvaranja paralelnih institucija. Zbog antiustavnog i protuzakonitog djelovanja zastupnika SDP, SBB, PDA i Naše stranke već su nadležnim institucijama predate krivične prijave. Očekujemo od pravosudnih organa hitno postupanje i sankcioniranje pučista, kao i reakcije OHR-a, CIK-a i svih drugih nadležnih domaćih i međunarodnih institucija – stoji u saopćenju Socijaldemokrata BiH koje potpisuje predsjednik ove stranke Enver Bijedić.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.